Nowe Przepisy

sobota, 29 października 2022

Ciasteczka dyniowe - pyszne i proste w przygotowaniu

 

Witam serdecznie i zapraszam na ciasteczka z dynią, ciastka są pyszne i proste w przygotowaniu, a że mamy sezon na dynię to polecam wykorzystać przepis.

Do przygotowania ciasteczek z dynią będziemy potrzebowali:

z podanej porcji wyjdzie około 20 ciastek

240 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 i 1/2 szklanki 250 ml – ilość mąki zależy od wilgotności dyni

150 g puree z dyni – około ½ szklanki 250 ml

60 g cukru – około 4 łyżek

1 jajko (rozmiar L)

30 ml oleju – około 3 łyżek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

około 1 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy – najlepiej wybrać BIO


cukier puder do obtoczenia ciastek

i mąka do podsypania blatu


Link do filmiku z przepisem na: Ciasteczka dyniowe


Przygotowanie:
Do miski wlewam olej, dodaję jajko, cukier, skórkę z pomarańczy, puree z dyni i dokładnie mieszam.

Następnie dodaję stopniowo mąkę i mieszam – mąki dodałam około 240 gramów, gdy składniki się połączą to ciasto wykładam na blat obficie podsypany mąką i delikatnie zagniatam, tak żeby ciasto stało się gładkie i elastyczne.

Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek ciasta za pomocą łyżki (łyżkę maczam w mące aby nie kleiła się do ciasta), i formuję w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczam w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenia ciastek:

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 15 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

Ciasta dyniowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.