Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne leczo bez cukinii. Leczo może jest bez cukinii ale jak dla mnie, jest równie smaczne a może nawet i smaczniejsze. Polecam przygotować takie leczo, bo naprawdę jest przepyszne.
Składniki na leczo:
Garnek o pojemności około 4 L
około 1 kg pomidorów
około 800 g papryki (czerwona, żółta lub zielona)
500 g pieczarek
około 600 g kiełbasy
około 250 g cebuli
3 ząbki czosnku
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy:
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka z górką papryki słodkiej
3-4 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
do smaku: papryka ostra, pieprz, sól
olej do smażenia
i około ½ szklanki wody (szklanka 250 ml)
Link do filmiku z przepisem na: Leczo
Przygotowanie składników:
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobniutko kroję, cebule kroję w drobną kostkę, pieczarki kroję w półplasterki. Sparzone pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę obieram ze skórki (ale nie jest to konieczne), i kroję w półplasterki.
Przygotowanie leczo:
W rondlu na rozgrzanym oleju, podsmażam cebulę przez około 3 minuty, następnie dodaję pieczarki i na małym ogniu podsmażam około 4 minut, tak żeby pieczarki puściły sok.
Następnie dodaję paprykę, przyprawy, czosnek, wodę i duszę pod przykryciem około 15 minut, tak żeby papryka była al dente.
Gdy papryka się dusi, na patelni podsmażam kiełbasę do zrumienienia.
Na koniec dodaję podsmażoną kiełbasę, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość jeszcze duszę pod przykryciem około 10 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Leczo jest gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz