Nowe Przepisy

piątek, 9 września 2022

Przepyszne leczo z pieczarkami i kiełbasą – klasyk bez cukinii

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne leczo bez cukinii. Leczo może jest bez cukinii ale jak dla mnie, jest równie smaczne a może nawet i smaczniejsze. Polecam przygotować takie leczo, bo naprawdę jest przepyszne.

Składniki na leczo:

Garnek o pojemności około 4 L

około 1 kg pomidorów

około 800 g papryki (czerwona, żółta lub zielona)

500 g pieczarek

około 600 g kiełbasy

około 250 g cebuli

3 ząbki czosnku

3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

przyprawy:

2 łyżeczki lubczyku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka z górką papryki słodkiej

3-4 ziarenka ziela angielskiego

listek laurowy

do smaku: papryka ostra, pieprz, sól

olej do smażenia

i około ½ szklanki wody (szklanka 250 ml)


Link do filmiku z przepisem na: Leczo


Przygotowanie składników:

Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobniutko kroję, cebule kroję w drobną kostkę, pieczarki kroję w półplasterki. Sparzone pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę obieram ze skórki (ale nie jest to konieczne), i kroję w półplasterki.

Przygotowanie leczo:

W rondlu na rozgrzanym oleju, podsmażam cebulę przez około 3 minuty, następnie dodaję pieczarki i na małym ogniu podsmażam około 4 minut, tak żeby pieczarki puściły sok.

Następnie dodaję paprykę, przyprawy, czosnek, wodę i duszę pod przykryciem około 15 minut, tak żeby papryka była al dente.

Gdy papryka się dusi, na patelni podsmażam kiełbasę do zrumienienia.

Na koniec dodaję podsmażoną kiełbasę, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość jeszcze duszę pod przykryciem około 10 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Leczo jest gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.