Nowe Przepisy

piątek, 23 września 2022

Przepyszne jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem

Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie (prawie jedno garnkowe:), z fasolką szparagową i kurczakiem. Danie jest sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:

około 500 g cukinii

1 kg pomidorów

około 500 g fasolki szparagowej

1 duża papryka

średnia cebula (około 120 g)

3 ząbki czosnku

listek laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka z górką lubczyku

½ szklanki wody

olej do smażenia

do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i słodka

oraz

około 600 g piersi z kurczaka

i przyprawy do kurczaka:

1 łyżeczka z górką papryki słodkiej

1 łyżeczka oregano lub bazylii

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki soli

1/3 łyżeczki papryki ostrej

1/3 łyżeczki pieprzu

3 łyżki oleju


Link do filmiku z przepisem:  Jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję przyprawy, olej, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.

Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki, cukinię również kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.

Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę. Sparzone pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Fasolkę obgotowuję w lekko solonej i osłodzonej wodzie, fasolkę wkładam do gotującej się wody i od momentu włożenia gotuję około 10 minut, następnie odcedzam.

W rondlu rozgrzewam olej i podsmażam pierś przez chwilę, tak żeby zbielała, następnie dodaję cebulę i smażę jeszcze około 2 minut.

Następnie dodaję paprykę, cukinię, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk i duszę około 5 minut, następnie dodaję podgotowaną fasolkę, wodę i duszę pod przykryciem około 10 minut, do miękkości składników.

Przed dodaniem pomidorów, sprawdzam smak i doprawiam, dodaję pomidory i jeszcze przez chwilę duszę, tak żeby pomidory się delikatnie się rozpadły. Danie jest gotowe.

Jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem jest gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.