Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie (prawie jedno garnkowe:), z fasolką szparagową i kurczakiem. Danie jest sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:
około 500 g cukinii
1 kg pomidorów
około 500 g fasolki szparagowej
1 duża papryka
średnia cebula (około 120 g)
3 ząbki czosnku
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka z górką lubczyku
½ szklanki wody
olej do smażenia
do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
oraz
około 600 g piersi z kurczaka
i przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka z górką papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano lub bazylii
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju
Link do filmiku z przepisem: Jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję przyprawy, olej, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki, cukinię również kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.
Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę. Sparzone pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Fasolkę obgotowuję w lekko solonej i osłodzonej wodzie, fasolkę wkładam do gotującej się wody i od momentu włożenia gotuję około 10 minut, następnie odcedzam.
W rondlu rozgrzewam olej i podsmażam pierś przez chwilę, tak żeby zbielała, następnie dodaję cebulę i smażę jeszcze około 2 minut.
Następnie dodaję paprykę, cukinię, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk i duszę około 5 minut, następnie dodaję podgotowaną fasolkę, wodę i duszę pod przykryciem około 10 minut, do miękkości składników.
Przed dodaniem pomidorów, sprawdzam smak i doprawiam, dodaję pomidory i jeszcze przez chwilę duszę, tak żeby pomidory się delikatnie się rozpadły. Danie jest gotowe.
Jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem jest gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz