Nowe Przepisy

piątek, 2 września 2022

Knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego

Witam serdecznie i zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami, w cieście twarogowym. Knedle są proste i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagają gotowania ziemniaków. A podane z czymś słodkim, na pewno będą smakowały naszym pociechom.

Do przygotowania knedli będziemy potrzebowali:

wyjdzie około 30 knedli

około 30 śliwek (najlepiej węgierek)

500 g twarogu (tłustego, półtłustego lub chudego)

160 g mąki pszennej (typ do 550) – 1 szklanka 250 ml

110 g kaszy manny – około ½ szklanki 250 ml

2 jajka (użyłam rozmiar L)

szczypta soli

oraz:

masło do polania gotowych knedli

cukier, cukier trzcinowy lub ksylitol do posypania knedli

jogurt, miód również do podania z knedlami


Link do filmiku z przepisem na: Knedle ze śliwkami


Przygotowanie:

Z umytych śliwek usuwam pestki. Najlepiej jest wybrać jak najmniejsze śliwki, wtedy całą śliwkę włożymy do knedla.

Przygotowanie ciasta:

Do miski przekładam ser, dodaję jajka i przez chwilę miksuję.

Następnie dodaję mąkę, kaszę mannę, szczyptę soli i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły.

Lepienie knedli:

Dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję placuszek wielkości dłoni, na środek kładę śliwkę, owijam ją ciastem i turlając w dłoniach formuję kulkę. Gotowe knedle układam na blacie oprószonym mąką.

Gotowanie knedli:

Do gotującej i lekko osolonej wody, wkładam knedle i gotuję około 3,5 minuty, do momentu aż knedle wypłyną, następnie wyjmuję i gotuję kolejną porcje knedli.

Knedle możemy polać roztopionym masłem i posypać na przykład cukrem trzcinowym lub podać z jogurtem wymieszanym z miodem.

Knedle ze śliwkami są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.