Witam serdecznie i zapraszam na pyszne knedle ze śliwkami, w cieście twarogowym. Knedle są proste i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagają gotowania ziemniaków. A podane z czymś słodkim, na pewno będą smakowały naszym pociechom.
Do przygotowania knedli będziemy potrzebowali:
wyjdzie około 30 knedli
około 30 śliwek (najlepiej węgierek)
500 g twarogu (tłustego, półtłustego lub chudego)
160 g mąki pszennej (typ do 550) – 1 szklanka 250 ml
110 g kaszy manny – około ½ szklanki 250 ml
2 jajka (użyłam rozmiar L)
szczypta soli
oraz:
masło do polania gotowych knedli
cukier, cukier trzcinowy lub ksylitol do posypania knedli
jogurt, miód również do podania z knedlami
Link do filmiku z przepisem na: Knedle ze śliwkami
Przygotowanie:
Z umytych śliwek usuwam pestki. Najlepiej jest wybrać jak najmniejsze śliwki, wtedy całą śliwkę włożymy do knedla.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przekładam ser, dodaję jajka i przez chwilę miksuję.
Następnie dodaję mąkę, kaszę mannę, szczyptę soli i mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły.
Lepienie knedli:
Dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję placuszek wielkości dłoni, na środek kładę śliwkę, owijam ją ciastem i turlając w dłoniach formuję kulkę. Gotowe knedle układam na blacie oprószonym mąką.
Gotowanie knedli:
Do gotującej i lekko osolonej wody, wkładam knedle i gotuję około 3,5 minuty, do momentu aż knedle wypłyną, następnie wyjmuję i gotuję kolejną porcje knedli.
Knedle możemy polać roztopionym masłem i posypać na przykład cukrem trzcinowym lub podać z jogurtem wymieszanym z miodem.
Knedle ze śliwkami są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz