Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto ze śliwkami. Ciasto zawsze się udaje, jest delikatne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam upiec, bo naprawdę warto.
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm
na ciasto:
320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
250 ml oleju – to jest około 235 gramów – użyłam rzepakowego
4 jajka – rozmiar L
3 budynie waniliowe lub śmietankowe – użyłam o gramaturze 40 g bez cukru – według mojego gustu z waniliowym ciasto jest jeszcze smaczniejsze
160 g cukru - około ¾ szklanki 250 ml
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz około 700 gramów śliwek
na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto ze śliwkami
Przygotowanie:
Kruszonka: na blat przekładam składniki kruszonki i łączę je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i usuwam pestki.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i budyń.
Teraz przygotuję ciasto, do jajek dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję olej i chwilkę miksuję.
Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach, aż nie będzie grudek.
Tak przegotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górze układam śliwki (delikatnie wciskam) i posypuję kruszonką.
Pieczenie ciasta śliwkowego:
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę. Grzanie mam ustawione na gór dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę około 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję z piekarnika ale pozostawiam w foremce na około 10 minut, żeby sok ze śliwek wsiąkł w ciasto. Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto śliwkowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz