Nowe Przepisy

czwartek, 25 sierpnia 2022

Ciasto budyniowe ze śliwkami – coś pysznego, musisz go upiec

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto ze śliwkami. Ciasto zawsze się udaje, jest delikatne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam upiec, bo naprawdę warto.

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowali:

użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm

na ciasto:

320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml

250 ml oleju – to jest około 235 gramów – użyłam rzepakowego

4 jajka – rozmiar L

3 budynie waniliowe lub śmietankowe – użyłam o gramaturze 40 g bez cukru – według mojego gustu z waniliowym ciasto jest jeszcze smaczniejsze

160 g cukru - około ¾ szklanki 250 ml

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

oraz około 700 gramów śliwek

na kruszonkę:

100 g mąki pszennej

50 g cukru

50 g masła


Link do filmiku z przepisem na: Ciasto ze śliwkami


Przygotowanie:

Kruszonka: na blat przekładam składniki kruszonki i łączę je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i usuwam pestki.

Do mąki dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i budyń.

Teraz przygotuję ciasto, do jajek dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

Następnie dodaję olej i chwilkę miksuję.

Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach, aż nie będzie grudek.

Tak przegotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górze układam śliwki (delikatnie wciskam) i posypuję kruszonką.

Pieczenie ciasta śliwkowego:

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę. Grzanie mam ustawione na gór dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę około 50 minut, do suchego patyczka.

Upieczone wyjmuję z piekarnika ale pozostawiam w foremce na około 10 minut, żeby sok ze śliwek wsiąkł w ciasto. Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto śliwkowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.