Witam serdecznie i zapraszam na paprykę marynowaną, na zimę. Przepis kilka lat temu, był już umieszczony na moim kanale ale pomyślałam, że warto jest go odświeżyć i przypomnieć. Widzowie którzy zdecydowali się przygotować taką paprykę, byli zadowoleni i sobie ją chwalili. Więc polecam ją nie tylko ja ale i moim mili widzowie 😘😘😘
Do przygotowania papryki marynowanej, będziemy potrzebowali:
użyłam 6 słoików o pojemności 720 ml
około 2,5 kg papryki (przed oczyszczeniem)
do każdego słoika:
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
listek laurowy (średniej wielkości)
duża szczypta gorczycy
oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika - użyłam oleju rzepakowego
na zalewę:
1,5 litra wody
300 ml octu 10%
300 g cukru (około 1 i 1/3 szklanki 250 ml)
2 łyżeczki soli do przetworów
2 ząbki czosnku
Link do filmiku z przepisem na: Papryka marynowana na zimę
Przygotowanie:
Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
Do każdego z wyparzonych słoików wkładam po 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, listek laurowy i dużą szczyptę gorczycy. Jeżeli używam większych słoików to daję po jednym ziarenku więcej.
Pokrojoną paprykę układam dość ściśle w słoikach, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Teraz przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję rozgnieciony czosnek (czosnek po zagotowaniu zalewy wyjmuję i wyrzucam), ocet, cukier, sól. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
Gorącą zalewam paprykę, tak żeby była przykryta. A na górę daję po jednej łyżce oleju.
Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Tak przygotowane słoiki od razu pasteryzuję. Pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho.
Jeżeli pasteryzuję na mokro, to dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i drugą ściereczką oddzielam je od siebie, tak żeby się nie stykały i zalewam gorącą wodą, do 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień na najmniejszy i pasteryzuję około 10 minut.
Następnie słoiki wyjmuję i ustawiam do góry dnem na ściereczce, a drugą ściereczką, ręcznikiem lub kocykiem nakrywam i pozostawiam do wystudzenia.
Pasteryzacja na sucho: słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 15 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Papryka marynowana jest gotowa, przechowuję ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz