Nowe Przepisy

czwartek, 11 sierpnia 2022

Papryka marynowana na zimę - przepis sprawdzony i chwalony przez widzów

Witam serdecznie i zapraszam na paprykę marynowaną, na zimę. Przepis kilka lat temu, był już umieszczony na moim kanale ale pomyślałam, że warto jest go odświeżyć i przypomnieć. Widzowie którzy zdecydowali się przygotować taką paprykę, byli zadowoleni i sobie ją chwalili. Więc polecam ją nie tylko ja ale i moim mili widzowie 😘😘😘

Do przygotowania papryki marynowanej, będziemy potrzebowali:

użyłam 6 słoików o pojemności 720 ml

około 2,5 kg papryki (przed oczyszczeniem)

do każdego słoika:

4 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka pieprzu

listek laurowy (średniej wielkości)

duża szczypta gorczycy

oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika - użyłam oleju rzepakowego

na zalewę:

1,5 litra wody

300 ml octu 10%

300 g cukru (około 1 i 1/3 szklanki 250 ml)

2 łyżeczki soli do przetworów

2 ząbki czosnku


Link do filmiku z przepisem na: Papryka marynowana na zimę


Przygotowanie:

Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.

Do każdego z wyparzonych słoików wkładam po 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, listek laurowy i dużą szczyptę gorczycy. Jeżeli używam większych słoików to daję po jednym ziarenku więcej.

Pokrojoną paprykę układam dość ściśle w słoikach, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Teraz przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję rozgnieciony czosnek (czosnek po zagotowaniu zalewy wyjmuję i wyrzucam), ocet, cukier, sól. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.

Gorącą zalewam paprykę, tak żeby była przykryta. A na górę daję po jednej łyżce oleju.

Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Tak przygotowane słoiki od razu pasteryzuję. Pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho.

Jeżeli pasteryzuję na mokro, to dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i drugą ściereczką oddzielam je od siebie, tak żeby się nie stykały i zalewam gorącą wodą, do 3/4 wysokości słoika.

Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień na najmniejszy i pasteryzuję około 10 minut.

Następnie słoiki wyjmuję i ustawiam do góry dnem na ściereczce, a drugą ściereczką, ręcznikiem lub kocykiem nakrywam i pozostawiam do wystudzenia.

Pasteryzacja na sucho: słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 15 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Papryka marynowana jest gotowa, przechowuję ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.