Nowe Przepisy

piątek, 15 lipca 2022

Wiśnie w syropie do ciast deserów lub do przygotowania kompotu - z ksylitolem lub cukrem

Witam serdecznie i zapraszam na wiśnie w syropie. Tak przygotowane wiśnie są bardzo smaczne i można je wykorzystać do ciast, deserów lub do przygotowania kompotu. Wiśnie są soczyste i jędrne.

Do przygotowania wiśni w syropie będziemy potrzebować:

1 kg wiśni przed drylowaniem

380 gramów ksylitolu, cukru lub innego słodzika – około 1 ¾ szklanki 250 ml

szklanka wody – 250 ml

po 1 łyżce soku z cytryny do każdego słoika

użyłam 3 słoików o pojemności 550 ml (każdy)

dodatkowo możemy dodać goździki lub cynamon


Link do filmiku z przepisem na: Wiśnie w syropie


Przygotowanie:

Wypłukane wiśnie dryluję, następnie układam do wcześniej wyparzonych słoików, wiśni nie ugniatam.

Do każdego słoika daję po łyżce soku z cytryny, oraz przyprawy korzenne.

Teraz przygotuję syrop. Do garnka wlewam wodę, wsypuję ksylitol, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania, gotuję około minuty – syrop jest gotowy.

Gorącym syropem zalewam wiśnie, tak żeby były przykryte.

Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho.

Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoików.

Garnek stawiam na kuchence i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut.

Następnie gorące słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem, i pozostawiam do wystygnięcia.

Pasteryzacja na sucho: słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Wiśnie w syropie są gotowe, przechowuję je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.