Nowe Przepisy

środa, 20 lipca 2022

Kompot z moreli do słoików na zimę

Witam serdecznie i zapraszam na kompot z moreli. Jako że sezon na morele w pełni, to polecam przygotować pyszny kompot do słoików. Dodatkowo morele z kompotu, możemy wykorzystać do ciasta lub deseru.

Do przygotowania kompotu z moreli będziemy potrzebować:

około 2 kg moreli przed drylowaniem

440 gramów cukru, ksylitolu lub innego słodzika – około 2 szklanek 250 ml

1 litr wody

po 1 łyżce soku z cytryny do każdego słoika

użyłam 5 słoików o pojemności 550 ml (każdy)


Link do filmiku z przepisem na: Kompot z moreli


Przygotowanie:

Umyte morele przekrawam na pół, usuwam pestki i układam we wcześniej wyparzonych słoikach.

Do wody dodaję cukier i zagotowuję,

Następnie do każdego słoika daję po łyżce soku z cytryny i zalewam morele gorącą wodą z cukrem, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczka.

Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho.

Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoików.

Garnek stawiam na kuchence i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut.

Następnie gorące słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem, i pozostawiam do wystygnięcia.

Pasteryzacja na sucho: słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Kompot z moreli jest gotowy, przechowuję go w ciemnym i chłodnym miejscu.

Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.