Witam serdecznie i zapraszam na kompot z moreli. Jako że sezon na morele w pełni, to polecam przygotować pyszny kompot do słoików. Dodatkowo morele z kompotu, możemy wykorzystać do ciasta lub deseru.
Do przygotowania kompotu z moreli będziemy potrzebować:
około 2 kg moreli przed drylowaniem
440 gramów cukru, ksylitolu lub innego słodzika – około 2 szklanek 250 ml
1 litr wody
po 1 łyżce soku z cytryny do każdego słoika
użyłam 5 słoików o pojemności 550 ml (każdy)
Link do filmiku z przepisem na: Kompot z moreli
Przygotowanie:
Umyte morele przekrawam na pół, usuwam pestki i układam we wcześniej wyparzonych słoikach.
Do wody dodaję cukier i zagotowuję,
Następnie do każdego słoika daję po łyżce soku z cytryny i zalewam morele gorącą wodą z cukrem, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczka.
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację można przeprowadzić na mokro lub na sucho.
Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoików.
Garnek stawiam na kuchence i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut.
Następnie gorące słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem, i pozostawiam do wystygnięcia.
Pasteryzacja na sucho: słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Kompot z moreli jest gotowy, przechowuję go w ciemnym i chłodnym miejscu.
Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz