Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z brzoskwiniami. Ciasta jest bardzo proste w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje, naprawdę warto upiec. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Do przygotowania ciasta z brzoskwiniami będziemy potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm
na ciasto:
480 g mąki pszennej – typ do 550 – 3 szklanki o pojemności 250 ml
160 g cukru – około ¾ szklanki 250 ml
4 jajka – użyłam L
1 szklanka 250 ml maślanki (może być kefir, jogurt naturalny)
125 ml oleju – użyłam rzepakowego
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
około 800 gramów brzoskwiń
na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Link do filmiku z przepisem: Ciasto z brzoskwiniami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kruszonkę, na blat przekładam składniki na kruszonkę i łączę je dłońmi, tak żeby powstały grudki. Następnie kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam ją do lodówki, na czas przygotowania ciasta.
Umyte brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki.
Przygotowanie ciasta:
Ciasto możemy przygotować łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta.
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku do pieczenia, i miksuję przez chwilę, żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i miksuję do połączenia się składników i żeby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górę układam brzoskwinie, posypuję kruszonką i piekę
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na środkową półkę i piekę do suchego patyczka około 50 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i wielkości foremki.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz