Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym, przygotowanie papryki jest bardzo proste a danie bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania papryki będziemy potrzebowali:
w zależności od wielkości od 3 do 4 papryk (miałam 4 mniejsze)
500 g mięsa mielonego – takie jakie lubimy (użyłam wieprzowego)
200 g ryżu – przed gotowaniem – na filmiku jest już ugotowany i wystudzony
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
do smaku:
1 łyżeczka z górką papryki słodkiej
¾ łyżeczki tymianku
papryka ostra, pieprz, sól
oraz żółty ser do posypania papryki podczas pieczenia (użyłam Cheddar)
na sos:
500 ml passaty pomidorowej (może być więcej)
1 łyżeczka z górką oregano
1 łyżeczka z górką bazylii
sól, pieprz, ksylitol lub cukier
Link do filmiku z przepisem na: Papryka faszerowana
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję, natkę pietruszki siekam i wszystko dodaję do miski z ugotowanym i wystudzonym ryżem.
Do ryży dodaję jajko, mięso mielone, doprawiam i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne, pozostawiając zieloną końcówkę od łodyżki.
Do naczynia żaroodpornego w którym będę zapiekała paprykę, wlewam passatę, dodaję przyprawy i mieszam – sos jest gotowy.
Teraz do papryk nakładam farsz delikatnie ugniatając i układam w naczyniu. Farszu nakładam tak, żeby był z lekką górką.
Zapiekanie:
Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, naczynia nie nakrywam, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po około 45 minutach, naczynie wyjmuję, paprykę posypuję startym żółtym serem i wstawiam jeszcze na około 2 minuty do piekarnika aby ser się roztopił.
Papryka faszerowana jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz