Witam serdecznie i zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu ciasto owocowe. Ja użyłam jagód ale mogą być inne owoce, ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm (można użyć większej foremki)
na ciasto:
480 g mąki pszennej – typ do 550 – 3 szklanki o pojemności 250 ml
160 g cukru – około ¾ szklanki 250 ml
4 jajka – użyłam L
1 szklanka 250 ml kefiru (może być maślanka, jogurt naturalny) – jeżeli ważymy to około 250 gramów
½ szklanki oleju – użyłam rzepakowego – 125 ml – jeżeli ważymy to około 118 gramów
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
około 2 szklanek jagód – można użyć innych owoców
1 łyżka maki ziemniaczanej do jagód
na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto owocowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kruszonkę, na blat przekładam składniki na kruszonkę i łączę je dłońmi, tak żeby powstały grudki. Następnie kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam ją do lodówki, na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta:
Ciasto możemy przygotować łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta.
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku do pieczenia, i miksuję przez chwilę, żeby składniki się połączyły.
Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i miksuję do połączenia się składników i żeby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody przekładam do miski i oprószam mąką ziemniaczaną, następnie przekładam na górę ciasta i posypuję kruszonką.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę do suchego patyczka około 55 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i wielkości foremki.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz