Nowe Przepisy

wtorek, 28 czerwca 2022

Najprostsze ciasto owocowe które zawsze się udaje - ciasto jagodowe

Witam serdecznie i zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu ciasto owocowe. Ja użyłam jagód ale mogą być inne owoce, ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm (można użyć większej foremki)

na ciasto:

480 g mąki pszennej – typ do 550 – 3 szklanki o pojemności 250 ml

160 g cukru – około ¾ szklanki 250 ml

4 jajka – użyłam L

1 szklanka 250 ml kefiru (może być maślanka, jogurt naturalny) – jeżeli ważymy to około 250 gramów

½ szklanki oleju – użyłam rzepakowego – 125 ml – jeżeli ważymy to około 118 gramów

2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

około 2 szklanek jagód – można użyć innych owoców

1 łyżka maki ziemniaczanej do jagód

na kruszonkę:

100 g mąki pszennej

50 g cukru

50 g masła

Link do filmiku z przepisem na: Ciasto owocowe


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję kruszonkę, na blat przekładam składniki na kruszonkę i łączę je dłońmi, tak żeby powstały grudki. Następnie kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam ją do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto możemy przygotować łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta.

Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku do pieczenia, i miksuję przez chwilę, żeby składniki się połączyły.

Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i miksuję do połączenia się składników i żeby nie było grudek.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Jagody przekładam do miski i oprószam mąką ziemniaczaną, następnie przekładam na górę ciasta i posypuję kruszonką.

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę do suchego patyczka około 55 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i wielkości foremki.

Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.