Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Przepis jest dość znany ale wart przypomnienia, a jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej kapusty, to szczerze polecam bo jest bardzo smaczna.
Do przygotowania młodej kapusty będziemy potrzebowali:
mała główka młodej kapusty (około 1 kg)
około 400 gramów kiełbasy (użyłam swojskiej)
1 cebula
około 100 g koncentratu pomidorowego
około ¾ szklanki wody (szklanka 250 ml)
olej do smażenia
do smaku:
listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
kminek (dodałam dwie większe szczypty)
cukier lub ksylitol (dodałam dwie szczypty)
sól, pieprz
jeżeli lubimy to pęczek koperku
Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z kiełbasą
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję. Cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję w półplasterki.
Następnie w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę, tak żeby się zeszkliła.
Do podsmażonej cebuli dodaję kiełbasę i smażę przez chwilę, tak żeby się zrumieniła, jeżeli podczas smażenia byłoby za mało tłuszczu to dolewamy troszkę oleju.
Następnie dodaję kapustę, wodę, kminek, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości kapusty, i od czasu do czasu mieszam.
Gdy kapusta jest już miękka, dodaję koncentrat pomidorowy, cukier, mieszam i duszę jeszcze około 2 minut. Na sam koniec jeżeli lubimy, to możemy dodać koperek.
Moda kapusta z kiełbasą jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz