Nowe Przepisy

środa, 6 kwietnia 2022

Zapiekana Biała Kiełbasa w przepysznym sosie paprykowo pieczarkowym

Witam serdecznie i zapraszam na białą kiełbasę w przepysznym sosie paprykowo pieczarkowym, tak przygotowana biała kiełbasa jest bardzo smaczna i polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania białej kiełbasy będziemy potrzebowali:

6 szt. kiełbasy białej – użyłam kiełbasy parzonej

500 g pieczarek

2 duże papryki – około 500 g

por

400 g puszka pomidorów krojonych – użyłam z dodatkiem papryki ostrej

2 ząbki czosnku

przyprawy takie jakie lubimy ja użyłam:

1 łyżeczka z górką oregano

½ łyżeczki rozmarynu

1 łyżeczka z górką papryki słodkiej

sól, pieprz, papryka ostra

olej do smażenia

naczynie żaroodporne 32 cm x 22 cm


Link do filmiku z przepisem: Biała kiełbasa 


Przygotowanie:

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasienny paprykę, kroję na mniejsze kawałki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, pora również kroję w półplasterki, czosnek drobniutko kroję.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, pieczarki smażę przez około 3 minuty, tak żeby puściły sok.

Do pieczarek dodaję por i jeszcze smażę około 3 minut. Następnie dodaję paprykę, czosnek, doprawiam i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję pomidory i jeszcze smażę około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Tak przygotowany sos przekładam do naczynia żaroodpornego w którym będę zapiekała kiełbasę.

I na patelni podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła. Następnie nacinam w kilku miejscach i układam w naczyniu z sosem.

Tak przygotowaną kiełbasę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Naczynia nie nakrywam.

No i to było by chyba na tyle, biała kiełbasa jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.