Witam serdecznie i zapraszam na białą kiełbasę w przepysznym sosie paprykowo pieczarkowym, tak przygotowana biała kiełbasa jest bardzo smaczna i polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania białej kiełbasy będziemy potrzebowali:
6 szt. kiełbasy białej – użyłam kiełbasy parzonej
500 g pieczarek
2 duże papryki – około 500 g
por
400 g puszka pomidorów krojonych – użyłam z dodatkiem papryki ostrej
2 ząbki czosnku
przyprawy takie jakie lubimy ja użyłam:
1 łyżeczka z górką oregano
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka z górką papryki słodkiej
sól, pieprz, papryka ostra
olej do smażenia
naczynie żaroodporne 32 cm x 22 cm
Link do filmiku z przepisem: Biała kiełbasa
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasienny paprykę, kroję na mniejsze kawałki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, pora również kroję w półplasterki, czosnek drobniutko kroję.
Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, pieczarki smażę przez około 3 minuty, tak żeby puściły sok.
Do pieczarek dodaję por i jeszcze smażę około 3 minut. Następnie dodaję paprykę, czosnek, doprawiam i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję pomidory i jeszcze smażę około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Tak przygotowany sos przekładam do naczynia żaroodpornego w którym będę zapiekała kiełbasę.
I na patelni podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła. Następnie nacinam w kilku miejscach i układam w naczyniu z sosem.
Tak przygotowaną kiełbasę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Naczynia nie nakrywam.
No i to było by chyba na tyle, biała kiełbasa jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz