Nowe Przepisy

czwartek, 31 marca 2022

Kolorowa sałatka z ryżem i tuńczykiem - idealna na lekki obiad, kolację lub do pracy

 

Witam serdecznie i zapraszam na smakowitą sałatkę ryżową z tuńczykiem, jajkiem i warzywami. Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się na lekki obiad, kolację lub do wzięcia do pracy.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

300 g ryżu (przed ugotowaniem)

1 papryka

około 100 g ogórków konserwowych

2 ugotowane marchewki

puszka tuńczyka w kawałkach (jak największa :)

mała puszka groszku konserwowego

od 50 g do 100 g startego żółtego sera – użyłam sera cheddar

około 20 szt. oliwek

3 jajka ugotowane na twardo

około 7 łyżek oliwy

sól, pieprz

Link do filmiku z przepisem: Kolorowa sałatka ryżowa 


Przygotowanie:

Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, przekładam do miski, i dostawiam do przestudzenia.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę.

Ogórki, jajka, marchewkę, również kroję w drobną kostkę, oliwki kroję w plasterki.

Groszek płuczę na durszlaku i odsączam, tuńczyk odsączam z zalewy.

Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.

Do oliwy dodaję sól, pieprz i dokładnie mieszam.

Wszystkie składniki dodaję do ryżu, polewam oliwą i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.