Witam serdecznie i zapraszam na smakowitą sałatkę ryżową z tuńczykiem, jajkiem i warzywami. Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się na lekki obiad, kolację lub do wzięcia do pracy.
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:
300 g ryżu (przed ugotowaniem)
1 papryka
około 100 g ogórków konserwowych
2 ugotowane marchewki
puszka tuńczyka w kawałkach (jak największa :)
mała puszka groszku konserwowego
od 50 g do 100 g startego żółtego sera – użyłam sera cheddar
około 20 szt. oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
około 7 łyżek oliwy
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem: Kolorowa sałatka ryżowa
Przygotowanie:
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, przekładam do miski, i dostawiam do przestudzenia.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę.
Ogórki, jajka, marchewkę, również kroję w drobną kostkę, oliwki kroję w plasterki.
Groszek płuczę na durszlaku i odsączam, tuńczyk odsączam z zalewy.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Do oliwy dodaję sól, pieprz i dokładnie mieszam.
Wszystkie składniki dodaję do ryżu, polewam oliwą i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz