Nowe Przepisy

środa, 16 marca 2022

Babka czekoladowa z majonezem – pyszna puszysta i wilgotna – polecam upiec bo na pewno się uda

Witam serdecznie i zapraszam na pyszną babkę czekoladową z majonezem. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:

Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

120 g mąki pszennej (typ do 550) – około ¾ szklanki 250 ml

100 g mąki ziemniaczanej – trochę więcej jak pół szklanki 250 ml

4 jajka rozmiar L

6 łyżek z górką majonezu – to jest około 160 g

160 g cukru – około ¾ szklanki 250 ml

3 łyżki z górką kakao ciemnego (około 30 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

opcjonalnie otarta skóra z pomarańczy (najlepiej z pomarańczy bio)

na polewę:

75 g cukru pudru

100 g masła

3 płaskie łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

4 łyżki mleka


Link do filmiku z przepisem na: Babka czekoladowa z majonezem


Przygotowanie:

Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

Następnie dodaję majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksuję, żeby składniki się połączyły.

Na sitko przekładam pozostałe sypkie składniki i przesiewam stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki. Babkę piekę w temperaturze 170°C, na drugiej od dołu półce i piekę około 50 minut do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Jeżeli używam foremki metalowej, to smaruję ją tłuszczem i oprószam mąką.

Upieczoną babkę, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Dekorowanie:

Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową, ja udekorowałam babkę polewą.

Do żelatyny dodaję mleko, mieszam i odstawiam na kilka minut.

Do rondelka przekłam masło i przez chwilę podgrzewam, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodaję kakao, cukier puder i podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły – polewy nie zagotowuję.

Rondelek zdejmuję z kuchenki, dodaję żelatynę, mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Letnią polewą dekoruję babkę.

Babka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.