Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z kurczakiem i kaszą pęczak. Danie jest sytne, pyszne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe, a dodatkowo z nutką kuchni indyjskiej. Polecam wypróbować przepis, bo warto.
Do przygotowania dania będziemy potrzebowali:
około 400 g piersi z kurczaka lub indyka
300 g kaszy jęczmiennej pęczka (przed gotowaniem)
3 papryki
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
przyprawy:
2 łyżeczki curry
duża szczypta imbiru mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
około ½ szklanki wody
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Przepyszny kurczak curry z kaszą pęczak
Przygotowanie:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie gdy gotuję kaszę przygotuję pozostałe składniki dania.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję oraz natkę pietruszki.
Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki.
Teraz w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę przez kilka minut mięso, tak żeby było miękkie.
Następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 2 minut.
Następnie dodaję paprykę, czosnek, przyprawy, wodę, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem kilkanaście minut, do miękkości papryki.
Na koniec dodaję kaszę, dokładnie mieszam dodaję sok z cytryny, natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Danie jest gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz