Nowe Przepisy

wtorek, 18 stycznia 2022

EKSPRESOWE PĄCZUSIE z serem, pyszne i puszyste

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na przepyszne pączki z serem. Pączki są bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali:

z porcji wyjdzie około 25 sztuk pączusiów

250 g twarogu (tłusty, półtłusty lub chudy) – ewentualnie może być serek kremowy

250 g mąki pszennej (typ do 550) – około 1 ½ szklanki 250 ml

1 łyżka cukru

1 łyżka z dużą górką śmietany 18% lub 12%

2 żółtka (użyłam jajek rozmiar L)

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny (najlepiej użyć cytryny BIO)

1 łyżka spirytusu lub mocnej wódki

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

¾ łyżeczki sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

do smażenia olej lub smalec

ja użyłam 500 g smalcu i około ½ L oleju rzepakowego


Link do filmiku z przepisem na: Pączusie z serem


Przygotowanie:

Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, śmietanę i rozdrabniam blenderem, tak żeby powstała jednolita gładka masa.

Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki do miski i przez chwilę mieszam łyżką, tak żeby się połączyły.

Tak przygotowane ciasto przekładam na blat podsypany mąką i przez chwilę wyrabiam. Jeżeli ciasto byłoby za luźne to należy podsypać większą ilością mąki.

Następnie z ciasta odrywam kawałek wielkości orzecha włoskiego, dłonie oprószam mąką i formuję w dłoniach kulkę. Tak pączusie układam na papierze do pieczenia i smażę.

Smażenie pączków:

Pączki możemy smażyć na oleju, smalcu lub na smalcu i oleju. Ja smażę na oleju ze smalcem, w proporcji 1:1. Dokładnie jak smażyłam pokazałam na filmiku. 

Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 170°C – 180°C, zmniejszam płonień na najmniejszy i smażę pączki około 2 minut, na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Lekko przestudzone oprószam cukrem pudrem.

Pączki z serem są gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.