Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na przepyszne pączki z serem. Pączki są bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali:
z porcji wyjdzie około 25 sztuk pączusiów
250 g twarogu (tłusty, półtłusty lub chudy) – ewentualnie może być serek kremowy
250 g mąki pszennej (typ do 550) – około 1 ½ szklanki 250 ml
1 łyżka cukru
1 łyżka z dużą górką śmietany 18% lub 12%
2 żółtka (użyłam jajek rozmiar L)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny (najlepiej użyć cytryny BIO)
1 łyżka spirytusu lub mocnej wódki
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
¾ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do smażenia olej lub smalec
ja użyłam 500 g smalcu i około ½ L oleju rzepakowego
Link do filmiku z przepisem na: Pączusie z serem
Przygotowanie:
Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, śmietanę i rozdrabniam blenderem, tak żeby powstała jednolita gładka masa.
Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki do miski i przez chwilę mieszam łyżką, tak żeby się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam na blat podsypany mąką i przez chwilę wyrabiam. Jeżeli ciasto byłoby za luźne to należy podsypać większą ilością mąki.
Następnie z ciasta odrywam kawałek wielkości orzecha włoskiego, dłonie oprószam mąką i formuję w dłoniach kulkę. Tak pączusie układam na papierze do pieczenia i smażę.
Smażenie pączków:
Pączki możemy smażyć na oleju, smalcu lub na smalcu i oleju. Ja smażę na oleju ze smalcem, w proporcji 1:1. Dokładnie jak smażyłam pokazałam na filmiku.
Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 170°C – 180°C, zmniejszam płonień na najmniejszy i smażę pączki około 2 minut, na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Lekko przestudzone oprószam cukrem pudrem.
Pączki z serem są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz