Nowe Przepisy

środa, 23 lutego 2022

Czarne Pączki barwione atramentem z kałamarnicy

Witam serdecznie, po dłuższej przerwie i zapraszam na czarne pączki Pączki w smaku są podobne jak klasyczne, a jedyna różnica to ich kolor. Pomyślałam, że zrobię coś nietypowego na przywitanie po przerwie. Mam nadzieję, że przepis będzie się Państwu podobał.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 8 pączków

320 g mąki pszennej typ do 550 (2 szklanki 250 ml)

125 ml letniego mleka

2 żółtka - użyłam jajek L

40 g cukru kryształ – około 3 łyżek

20 g drożdży świeżych

40 g roztopionego i przestudzonego masła

1 łyżka spirytusu lub mocnej wódki (jeżeli nie mamy to można pominąć )

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

szczypta soli

do zabarwienia ciasta użyłam 1 łyżeczki (około 7 gramów) atramentu z kałamarnicy, ale można dodać barwnik spożywczy lub węgiel aktywny.

do smażenia olej lub smalec

do nadzienia to co lubimy ja przygotowałam krem z:

około ¾ szklanki śmietanki 36%

około ¾ opakowania serka mascarpone (opakowanie 250 gramowe)

2 kopiaste łyżki cukru pudru


Link do filmiku z przepisem na: Czarne pączki


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka, i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):

Do rozczynu dodaję pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka, barwnik i mieszam tak żeby barwnik się rozpuścił.

Następnie dodaję mąkę, szczyptę soli, spirytus i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.

Na koniec dodaję roztopione masło i mieszam aby masło wchłonęło się w ciasto.

Ciasto wykładam na blat i przez chwilę wyrabiam, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przekładam do miski wysmarowanej olejem, górę miski nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 minut żeby podwoiło swoją objętość.

Po około 40 minutach:

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek.Dzielę na mniejsze kawałki i z każdego kawałka ciasta formuję pączki, turlając kawałek ciasta na blacie lub w dłoniach.

Uformowane pączki układam na papierze do pieczenia, górę spłaszczam delikatnie dłonią, nakrywam folią i ściereczka, i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po 30 minutach smażenie pączków:

Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni (może to być olej, smalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały.

Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki.

Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie włączyć na najmniejszy płomień.

Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Nadziewanie:

Pączki możemy nabić marmoladą, kremem budyniowym lub przygotować krem z serkiem mascarpone tak jak ja.

Śmietankę przez chwilę ubijam, następnie dodaję cukier puder i miksuję aż śmietanka się ubije, na koniec dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ubijam.

Tak przygotowanym kremem przekładam pączki lub je nabijam.

Czarne pączki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.