Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne śledzie z marynowanymi grzybkami, jeżeli nie mamy marynowanych grzybków leśnych to możemy użyć marynowanych pieczarek. Śledziki są bardzo smaczny i idealnie nadają się jako dodatek do pewnych trunków :).
Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali:
około 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias
około 200-250 gramów marynowanych grzybków, mogą być marynowane pieczarki
około 250 g cebuli
około ½ szklanki oleju – ja użyłam oleju lnianego
mały pęczek natki pietruszki
do smaku:
około łyżeczki soku z cytryny
pieprz grubo mielony
opcjonalnie sól
Link do filmiku z przepisem na: Śledzie proboszcza
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki (ćwierć plasterki), przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem i odstawiam do wystudzenia.
Wymoczone śledzie, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Większe grzybki kroję na mniejsze kawałki, a małe dodaję całe do śledzi.
Natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do śledzi.
Dodaję odsączoną i zimną cebulę, olej, sok z cytryny, doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam.
Miskę ze śledziami nakrywam folią spożywczą i odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby przeszły smakiem.
Śledzie proboszcza są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz