Do przygotowania szarlotki będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanki o pojemności 250 ml i 2 łyżki
250 g masła o temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru – około 5 łyżek
3 jajka – rozmiar L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
oraz:
około 1,5 kg jabłek kwaśnych (przed obraniem) – użyłam Antonówek
około 2 łyżeczek cynamonu
4 łyżki cukru
i około 3-4 łyżek kaszy manny
Link do filmiku z przepisem na: Szarlotka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika.
Przygotowanie jabłek:
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe.
Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka.
Pieczenie:
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka się ładnie zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone wyjmuję od razu z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika.
Przygotowanie jabłek:
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe.
Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka.
Pieczenie:
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka się ładnie zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone wyjmuję od razu z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Szarlotka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz