Nowe Przepisy

piątek, 15 października 2021

Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne

Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm

320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml

3 jajka rozmiar L

280 g puree z dyni – użyłam hokkaido – to jest około 1 szklanki o pojemności 250 ml

120 g oleju – użyłam rzepakowego – to jest około 1/2 szklanki o pojemności 250 ml

160 g cukru – około 3/4 szklanki 250 ml

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka z górką cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego


Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z dyni


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję puree z dyni:

Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z dynią wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 20-25 do miękkości dyni.


Upieczoną rozdrabniam dokładnie blenderem, tak żeby nie było grudek.

Puree jest już gotowe, więc czas na przygotowanie ciasta:

Do mąki dodaję suche składniki oprócz cukru i mieszam.

Do miski wybijam jajka dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby cukier się rozpuścił, a jajka zbielały. 

Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję. Po oleju dodaję puree i miksuję tak żeby składniki się połączyły. 

Następnie stopniowo dodaję mąkę i miksuję na wolnych obrotach, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za luźne to dodajemy trochę mąki, a jeżeli za gęste to dodajemy trochę mleka.

Gotowe ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę do suchego patyczka, w mniejszych foremkach 20x11 ciasto piekłam około 45 minut, a w większej 26x11 piekłam około 55 minut.

Upieczone wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto dyniowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.