Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm
320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
3 jajka rozmiar L
280 g puree z dyni – użyłam hokkaido – to jest około 1 szklanki o pojemności 250 ml
120 g oleju – użyłam rzepakowego – to jest około 1/2 szklanki o pojemności 250 ml
160 g cukru – około 3/4 szklanki 250 ml
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka z górką cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z dyni
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję puree z dyni:
Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z dynią wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piekę około 20-25 do miękkości dyni.
Upieczoną rozdrabniam dokładnie blenderem, tak żeby nie było grudek.
Puree jest już gotowe, więc czas na przygotowanie ciasta:
Do mąki dodaję suche składniki oprócz cukru i mieszam.
Do miski wybijam jajka dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby cukier się rozpuścił, a jajka zbielały.
Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję. Po oleju dodaję puree i miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Następnie stopniowo dodaję mąkę i miksuję na wolnych obrotach, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za luźne to dodajemy trochę mąki, a jeżeli za gęste to dodajemy trochę mleka.
Gotowe ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę do suchego patyczka, w mniejszych foremkach 20x11 ciasto piekłam około 45 minut, a w większej 26x11 piekłam około 55 minut.
Upieczone wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto dyniowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz