Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną surówkę do słoików, która jest łagodna w smaku a warzywa są chrupkie. Surówkę możemy podać do obiadu, mięsa lub nawet kanapek. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 720 ml
1 kg kapusty (poszatkowanej)
1 kg papryki czerwonej (przed oczyszczeniem z gniazd nasiennych)
1 kg ogórków
1 kg marchwi
800 g cebuli
na zalewę:
150 g cukru lub ksylitolu (ja użyłam ksylitol) – niepełne ¾ szklanki 250 ml
250 ml oleju (użyłam rzepakowego)
250 ml octu jabłkowego 6%
1 ½ łyżki soli do przetworów (około 40 g)
1 ½ łyżeczki pierzu grubo mielonego
10 ziarenek ziela angielskiego
Link do filmiku z przepisem na: Surówka
Przygotowanie:
Cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem.
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty.
Ogórki obieram, kroję w plasterki i dodaję do surówki. Obraną marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do surówki. Odsączoną cebulę również dodaję do surówki.
Teraz przygotuję zalewę:
Do rondelka przekładam wszystkie składniki na zalewę i podgrzewając mieszam, tak żeby składniki się rozpuściły – zalewy nie zagotowuję.
Tak przygotowaną zalewę dodaję do surówki i dokładnie mieszam. Surówkę odstawiam na około 4 godziny i od czasu do czasu mieszam.
Po około 4 godzinach, możemy sprawdzić smak i jeżeli chcemy to surówkę możemy dosmaczyć według własnego gustu, dokładnie wymieszać i jeszcze odstawić na około godzinę. Jeżeli nie doprawiamy to możemy od razu nakładać do słoików.
Surówkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, podczas nakładania surówkę ugniatam w słoikach. W słoikach pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Zalewę która pozostała w misce, rozlewam po równo do słoików.
Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja:
Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.
Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 30 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 40 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Surówka jest gotowa, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz