Nowe Przepisy

czwartek, 23 września 2021

Surówka z kapustą do słoików na zimę – Pyszny dodatek do obiadu (bez cukru)

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną surówkę do słoików, która jest łagodna w smaku a warzywa są chrupkie. Surówkę możemy podać do obiadu, mięsa lub nawet kanapek. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali:

z podanej porcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 720 ml

1 kg kapusty (poszatkowanej)

1 kg papryki czerwonej (przed oczyszczeniem z gniazd nasiennych)

1 kg ogórków

1 kg marchwi

800 g cebuli

na zalewę:

150 g cukru lub ksylitolu (ja użyłam ksylitol) – niepełne ¾ szklanki 250 ml

250 ml oleju (użyłam rzepakowego)

250 ml octu jabłkowego 6%

1 ½ łyżki soli do przetworów (około 40 g)

1 ½ łyżeczki pierzu grubo mielonego

10 ziarenek ziela angielskiego


Link do filmiku z przepisem na: Surówka


Przygotowanie:

Cebulę kroję w cienkie ćwierć plasterki, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem.

Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do dużej miski.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do kapusty.

Ogórki obieram, kroję w plasterki i dodaję do surówki. Obraną marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do surówki. Odsączoną cebulę również dodaję do surówki.

Teraz przygotuję zalewę:

Do rondelka przekładam wszystkie składniki na zalewę i podgrzewając mieszam, tak żeby składniki się rozpuściły – zalewy nie zagotowuję.

Tak przygotowaną zalewę dodaję do surówki i dokładnie mieszam. Surówkę odstawiam na około 4 godziny i od czasu do czasu mieszam.

Po około 4 godzinach, możemy sprawdzić smak i jeżeli chcemy to surówkę możemy dosmaczyć według własnego gustu, dokładnie wymieszać i jeszcze odstawić na około godzinę. Jeżeli nie doprawiamy to możemy od razu nakładać do słoików.

Surówkę przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, podczas nakładania surówkę ugniatam w słoikach. W słoikach pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Zalewę która pozostała w misce, rozlewam po równo do słoików.

Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.

Pasteryzacja:

Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.

Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 30 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 40 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Surówka jest gotowa, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.