Witam serdecznie, za oknem piękna jesień, ostatnio trochę za bardzo wietrzna ale i tak kolory liści rekompensują wiatr. A że jest coraz chłodniej to pomyślałam, że zaproponuję państwu pyszny przepis na jesienne danie z dynią. Danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i lekko pikantne, i trochę przypominające leczo ale z dodatkiem dyni. Polecam przygotować, bo warto 😋😋😋
Do przygotowania będziemy potrzebowali:
dynia Hokkaido – przed obraniem około 1kg , a po obraniu około 600 gramów
około 700 g cukinii
2 papryki czerwone
2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili
500 g pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
przyprawy:
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka z górką lubczyku
1 większy listek laurowy lub 2 małe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, papryka ostra – ja lubię to danie pikantniejsze więc dodałam jej całkiem sporo
oraz około ½ szklanki wody
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Jesienne danie jednogarnkowe z dynią
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki, cebulę drobno kroję, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe grubsze paseczki. Czosnek drobniutko kroję, cukinię kroję w ćwiartki. Umyte pieczarki kroję w plasterki, oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię i obraną, kroję w kostkę.
Teraz w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez chwilę, tak żeby się delikatnie zeszkliła. Następnie dodaję pieczarki i smażę przez kilka minut, tak żeby pieczarki puściły sok.
Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodaję paprykę i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaję dynię, cukinię, czosnek, przyprawy i około pół szklanki wody, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodaję pomidory z puszki i jeszcze duszę pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – danie jest gotowe.
Leczo z dynią jest gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz