Nowe Przepisy

piątek, 22 października 2021

Leczo z dynią - jesienne danie jednogarnkowe z dynią – pyszne i rozgrzewające

Witam serdecznie, za oknem piękna jesień, ostatnio trochę za bardzo wietrzna ale i tak kolory liści rekompensują wiatr. A że jest coraz chłodniej to pomyślałam, że zaproponuję państwu pyszny przepis na jesienne danie z dynią. Danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i lekko pikantne, i trochę przypominające leczo ale z dodatkiem dyni. Polecam przygotować, bo warto 😋😋😋

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

dynia Hokkaido – przed obraniem około 1kg , a po obraniu około 600 gramów

około 700 g cukinii

2 papryki czerwone

2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili

500 g pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

przyprawy:

2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka z górką lubczyku

1 większy listek laurowy lub 2 małe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz, papryka ostra – ja lubię to danie pikantniejsze więc dodałam jej całkiem sporo

oraz około ½ szklanki wody

olej do smażenia

Link do filmiku z przepisem na: Jesienne danie jednogarnkowe z dynią


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję wszystkie składniki, cebulę drobno kroję, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe grubsze paseczki. Czosnek drobniutko kroję, cukinię kroję w ćwiartki. Umyte pieczarki kroję w plasterki, oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię i obraną, kroję w kostkę.

Teraz w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez chwilę, tak żeby się delikatnie zeszkliła. Następnie dodaję pieczarki i smażę przez kilka minut, tak żeby pieczarki puściły sok.

Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodaję paprykę i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaję dynię, cukinię, czosnek, przyprawy i około pół szklanki wody, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodaję pomidory z puszki i jeszcze duszę pod przykryciem około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – danie jest gotowe.

Leczo z dynią jest gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.