Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszny i bardzo aromatyczny kompot śliwkowy, na zimę do słoików. Taki kompot wystarczy później rozcieńczyć z wodą i delektować się smakiem śliwek z nutą korzenną, a i muszę dodać że same śliwki są również bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Do przygotowania kompotu będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki 720 ml
2 kg śliwek (użyłam węgierek)
1 litr wody
440 g cukru – około 2 szklanki cukru 250 ml
kilku centymetrowy kawałek kory cynamonu
kilka goździków (przyprawa:)
2 gwiazdki anyżu
Do przygotowania kompotu będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki 720 ml
2 kg śliwek (użyłam węgierek)
1 litr wody
440 g cukru – około 2 szklanki cukru 250 ml
kilku centymetrowy kawałek kory cynamonu
kilka goździków (przyprawa:)
2 gwiazdki anyżu
przypraw korzennych możemy dodać więcej, kwestia gustu
Link do filmiku z przepisem na: Kompot śliwkowy
Najpierw przygotuję zalewę, do wody dodaję cukier, przyprawy i zagotowuję. Zalewę od momentu zagotowania gotuję około 5 minut, na początku mieszam tak żeby cukier się rozpuścił.
Następnie z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki i dość ściśle układam w słoikach, pozostawiając około 2-3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Śliwki zalewam ciepłą zalewą, tak żeby były przykryte. Brzegi słoików wycieram i mocno zakręcam wieczka. Tak przygotowane śliwki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja:
Pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzujemy w piekarniku, to słoiki ustawiamy na blasze tak żeby się nie stykały i wstawiamy do zimnego piekarnik. Włączamy grzanie i pasteryzujemy około 40 minut w temperaturze 120°C, od momentu nagrzania piekarnika, następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy do góry dnem na ściereczce, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia.
Jeżeli pasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 25 minut i również odwracamy do góry dnem.
Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot śliwkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Link do filmiku z przepisem na: Kompot śliwkowy
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję zalewę, do wody dodaję cukier, przyprawy i zagotowuję. Zalewę od momentu zagotowania gotuję około 5 minut, na początku mieszam tak żeby cukier się rozpuścił.
Następnie z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki i dość ściśle układam w słoikach, pozostawiając około 2-3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Śliwki zalewam ciepłą zalewą, tak żeby były przykryte. Brzegi słoików wycieram i mocno zakręcam wieczka. Tak przygotowane śliwki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja:
Pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzujemy w piekarniku, to słoiki ustawiamy na blasze tak żeby się nie stykały i wstawiamy do zimnego piekarnik. Włączamy grzanie i pasteryzujemy około 40 minut w temperaturze 120°C, od momentu nagrzania piekarnika, następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy do góry dnem na ściereczce, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia.
Jeżeli pasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 25 minut i również odwracamy do góry dnem.
Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot śliwkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz