Witam serdecznie, jako że sezon na fasolkę szparagową w pełni. To chciałabym dzisiaj zaproponować przepis na pyszną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, która w smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Fasolka jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 4 litrów dania
około 1,5 kg fasolki szparagowej
700 g passaty pomidorowej (użyłam passaty z dodatkiem bazylii)
około 500 g dobrej kiełbasy (użyłam wiejskiej)
1 cebula (około 120 g)
3 ząbki czosnku
do smaku:
1 łyżeczka z górką papryki słodkiej
pieprz, sól, papryka ostra
3 ziarenka ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
do gotowania fasolki:
1 litr wody do gotowania fasolki
oraz ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru i ½ łyżeczki soli
olej do smażenia
Link do filmiku z przepisem na: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję fasolkę szparagową. Z dokładnie umytej fasolki odcinam końcówki, łamię na mniejsze kawałki i jeżeli są włókna to je usuwam. Fasolkę przekładam do garnka, dodaję pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru lub ksylitolu, ziele angielskie, listki laurowe i zalewam wodą. Wody wlewam tyle aby fasolka nie była do końca przykryta wodą, garnek stawiam na gazie i gotuję po przykryciem do miękkości (w moim przypadku było to około 20 minut).
W tym czasie gdy gotuje się fasolka przygotuję pozostałe składniki:
Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę tak żeby się lekko zeszkliła. Do cebuli dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec dodaję czosnek i jeszcze smażę około 1 minuty.
Końcowe przygotowanie fasolki:
Do ugotowanej fasolki szparagowej dodaję kiełbasę, passatę, paprykę słodką i doprawiam przyprawami, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – fasolka jest gotowa.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz