Nowe Przepisy

środa, 11 sierpnia 2021

Przepyszna fasolka szparagowa à la fasolka po bretońsku - pyszny i szybki obiad

Witam serdecznie, jako że sezon na fasolkę szparagową w pełni. To chciałabym dzisiaj zaproponować przepis na pyszną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, która w smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Fasolka jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebowali:

z podanej porcji wyjdzie około 4 litrów dania


około 1,5 kg fasolki szparagowej

700 g passaty pomidorowej (użyłam passaty z dodatkiem bazylii)

około 500 g dobrej kiełbasy (użyłam wiejskiej)

1 cebula (około 120 g)

3 ząbki czosnku

do smaku:

1 łyżeczka z górką papryki słodkiej

pieprz, sól, papryka ostra

3 ziarenka ziela angielskiego

2 małe listki laurowe

do gotowania fasolki:

1 litr wody do gotowania fasolki

oraz ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru i ½ łyżeczki soli

olej do smażenia


Link do filmiku z przepisem na: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję fasolkę szparagową. Z dokładnie umytej fasolki odcinam końcówki, łamię na mniejsze kawałki i jeżeli są włókna to je usuwam. Fasolkę przekładam do garnka, dodaję pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru lub ksylitolu, ziele angielskie, listki laurowe i zalewam wodą. Wody wlewam tyle aby fasolka nie była do końca przykryta wodą, garnek stawiam na gazie i gotuję po przykryciem do miękkości (w moim przypadku było to około 20 minut).

W tym czasie gdy gotuje się fasolka przygotuję pozostałe składniki:

Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę tak żeby się lekko zeszkliła. Do cebuli dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec dodaję czosnek i jeszcze smażę około 1 minuty.

Końcowe przygotowanie fasolki:

Do ugotowanej fasolki szparagowej dodaję kiełbasę, passatę, paprykę słodką i doprawiam przyprawami, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – fasolka jest gotowa.

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.