Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ogórki z papryką, do słoików na zimę. Tak przygotowane ogórki z papryką idealnie pasują jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików 900 ml
2 kg ogórków
około 1 kg papryki (przed usunięciem nasion)
około 350 g cebuli
na zalewę:
2 litry wody
400 ml octu 10% (1 szklanka i troszkę więcej niż pół szklanki – szklanka 250 ml )
2 szklanki cukru (szklanka 250 ml) – około 440 gramów – cukier można dodawać stopniowo tak aby odpowiadał nam smak zalewy
2 łyżki z górką soli do przetworów (około 60 gramów)
do każdego słoika:
1 łyżeczka gorczycy
1 listek laurowy (taki nie za duży)
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu lub kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
oraz 2 łyżki oleju
Link do filmu z przepisem na: Ogórki z papryką na zimę
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję cukier, ocet, sól, mieszam i zagotowuję. Od momentu zagotowania gotuję około 2 minut – zalewa jest gotowa.
Papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za grube paseczki.
Z dokładnie umytych ogórków, odcinam końcówki i kroję w słupki.
Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładam po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, jeden ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), listek laurowy i kilka kawałków papryczki chili lub kilka ziarenek pieprzu.
Następnie pokrojone ogórki i paprykę układam w słoikach, a na górę kładę cebulę, tak żeby pozostawić około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Tak przygotowane ogórki z papryką zalewam zalewą. Zalewa może być zimna, ciepła lub gorąca. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja:
Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.
Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Ogórki z papryką są gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz