Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Ogórki z papryką na zimę do słoików - Pyszny dodatek do obiadu

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ogórki z papryką, do słoików na zimę. Tak przygotowane ogórki z papryką idealnie pasują jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików 900 ml

2 kg ogórków

około 1 kg papryki (przed usunięciem nasion)

około 350 g cebuli

na zalewę:

2 litry wody

400 ml octu 10% (1 szklanka i troszkę więcej niż pół szklanki – szklanka 250 ml )

2 szklanki cukru (szklanka 250 ml) – około 440 gramów – cukier można dodawać stopniowo tak aby odpowiadał nam smak zalewy

2 łyżki z górką soli do przetworów (około 60 gramów)

do każdego słoika:

1 łyżeczka gorczycy

1 listek laurowy (taki nie za duży)

3 ziarenka ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu lub kawałek papryczki chili

1 ząbek czosnku

oraz 2 łyżki oleju


Link do filmu z przepisem na: Ogórki z papryką na zimę


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję cukier, ocet, sól, mieszam i zagotowuję. Od momentu zagotowania gotuję około 2 minut – zalewa jest gotowa.

Papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki.

Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za grube paseczki.

Z dokładnie umytych ogórków, odcinam końcówki i kroję w słupki.

Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładam po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, jeden ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), listek laurowy i kilka kawałków papryczki chili lub kilka ziarenek pieprzu.

Następnie pokrojone ogórki i paprykę układam w słoikach, a na górę kładę cebulę, tak żeby pozostawić około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Tak przygotowane ogórki z papryką zalewam zalewą. Zalewa może być zimna, ciepła lub gorąca. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.

Pasteryzacja:

Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.

Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Ogórki z papryką są gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.