Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ogórki kanapkowe z curry do słoików. Ogórki są bardzo smaczne, zalewa jest słodko-kwaśna, więc nie jest ostra, a do tego jest curry który daje im orientalny smak i zapach. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków, bo ogórki są naprawdę bardzo smaczne.
Do przygotowania ogórków kanapkowych będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki 900 ml
2 kg ogórków
na zalewę:
1 litr wody
1 szklanka octu 10% (szklanka 250 ml)
1 ½ szklanki cukru (szklanka 250 ml) – około 350 gramów
1 łyżka z górką soli do przetworów (około 30 gramów)
4 łyżeczki curry
do każdego słoika:
1 łyżeczka gorczycy
1 listek laurowy (taki nie za duży)
3 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
1 ząbek czosnku
Link do filmiku z przepisem na: Ogórki kanapkowe z curry
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję cukier, ocet, sól, curry, mieszam i zagotowuję. Od momentu zagotowania gotuję około 2 minut – zalewa jest gotowa.
Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładam po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, jeden ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), listek laurowy i około 5-6 ziarenek pieprzu.
Następnie z dokładnie umytych ogórków, odcinam końcówki i kroję wzdłuż w plasterki. Tak pokrojone ogórki układam w słoikach.
Tak przygotowane ogórki zalewam zalewa, tak żeby ogórki były przykryte. Zalewa może być zimna, ciepła lub gorąca. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.
Pasteryzacja:
Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.
Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Ogórki są gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz