Nowe Przepisy

czwartek, 5 sierpnia 2021

Ogórki kanapkowe z curry - pyszne i proste w przygotowaniu - ogórki kanapkowe na zimę

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ogórki kanapkowe z curry do słoików. Ogórki są bardzo smaczne, zalewa jest słodko-kwaśna, więc nie jest ostra, a do tego jest curry który daje im orientalny smak i zapach. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków, bo ogórki są naprawdę bardzo smaczne.

Do przygotowania ogórków kanapkowych będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie 4 słoiki 900 ml

2 kg ogórków

na zalewę:

1 litr wody

1 szklanka octu 10% (szklanka 250 ml)

1 ½ szklanki cukru (szklanka 250 ml) – około 350 gramów

1 łyżka z górką soli do przetworów (około 30 gramów)

4 łyżeczki curry

do każdego słoika:

1 łyżeczka gorczycy

1 listek laurowy (taki nie za duży)

3 ziarenka ziela angielskiego

5-6 ziarenek pieprzu

1 ząbek czosnku


Link do filmiku z przepisem na: Ogórki kanapkowe z curry


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję zalewę, do garnka z wodą dodaję cukier, ocet, sól, curry, mieszam i zagotowuję. Od momentu zagotowania gotuję około 2 minut – zalewa jest gotowa.

Do każdego dokładnie umytego i wyparzonego słoika nakładam po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, jeden ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), listek laurowy i około 5-6 ziarenek pieprzu.

Następnie z dokładnie umytych ogórków, odcinam końcówki i kroję wzdłuż w plasterki. Tak pokrojone ogórki układam w słoikach.

Tak przygotowane ogórki zalewam zalewa, tak żeby ogórki były przykryte. Zalewa może być zimna, ciepła lub gorąca. Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.

Pasteryzacja:

Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho (w piekarniku), lub na morko w wodzie.

Jeżeli pasteryzuję na mokro, to od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut. Następnie wyjmuję z wody, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

A jeżeli pasteryzuję na sucho, to słoiki ustawiam na blasze, tak żeby się nie stykały i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiam na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika pasteryzuję 30 minut, następnie wyłączam grzanie i pozostawiam słoiki jeszcze na 15 minut w piekarniku. Następnie wyjmuję z piekarnika, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Ogórki są gotowe, przechowuję je w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.