Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami.
Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka o pojemności 250 ml
250 ml letniego mleka
60 g cukru lub ksylitolu – około 5 łyżek
40 g roztopionego i przestudzonego masło
1 jajko rozmiar L
30 g drożdży świeżych
szczypta soli
owoce:
około 2 szklanek jagód lub innych owoców
na przykład około 400 g wiśni
około 1 łyżki mąki ziemniaczanej
około 1 łyżki cukru pudru
kruszonka:
4 łyżek mąki pszennej
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru kryształ
do pomalowania rogalików przed pieczeniem:
1 żółtko i około 3 łyżek mleka
Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota, miksera z hakami.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję masła i miksuję przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie.
Wyrobione ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, ugniatam w misce kilka razy, ponownie miskę nakrywam folią i odstawiam na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję kruszonkę i owoce:
Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je palcami żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.
Owoce oprószam dokładnie mąką z cukrem pudrem i odstawiam. Jeżeli owoce mają pestki, to należy je wcześniej wydrylować.
Końcowe przygotowanie rogalików:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i kładę na blacie podsypanym mąką, nakrywam folią i pozostawiam na około 10 minut.
Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 8 trójkątów.
Na szerszy kawałek ciasta nakładam owoce i zwijam rogalik, po pierwszym zwinięciu rożki wkładam do środka rogalika (dzięki temu owoce nie wypłyną podczas pieczenia), i zwijam rogalik do końca, gotowy układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki na blasze nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie rogalików:
Przed pieczeniem rogaliki maluję rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypuję kruszonką.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minuty. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.
Rogaliki z owocami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super wypieki i przepisy
OdpowiedzUsuńNa ksylitolu drożdże nie rosną
OdpowiedzUsuńTo dziwne, bo akurat te z filmiku robiłam na ksylitolu, i pięknie wyrosły.
UsuńDroga Pani Ewo! Właśnie zrobiłam rogaliki z wiśniami i wyszły świetnie! Są mięciutkie, idealnie słodkie i pachnące. Bardzo dziękuję za przepis, koleżanki na pewno będą zachwycone, gdy przyniosę im taki upominek 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie!