Nowe Przepisy

środa, 28 lipca 2021

Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami.

Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików

na ciasto:

500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka o pojemności 250 ml

250 ml letniego mleka

60 g cukru lub ksylitolu – około 5 łyżek

40 g roztopionego i przestudzonego masło

1 jajko rozmiar L

30 g drożdży świeżych

szczypta soli

owoce:

około 2 szklanek jagód lub innych owoców

na przykład około 400 g wiśni

około 1 łyżki mąki ziemniaczanej

około 1 łyżki cukru pudru

kruszonka:

4 łyżek mąki pszennej

2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru kryształ

do pomalowania rogalików przed pieczeniem:

1 żółtko i około 3 łyżek mleka


Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:

Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota, miksera z hakami.

Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję masła i miksuję przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie.

Wyrobione ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, ugniatam w misce kilka razy, ponownie miskę nakrywam folią i odstawiam na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję kruszonkę i owoce:

Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je palcami żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

Owoce oprószam dokładnie mąką z cukrem pudrem i odstawiam. Jeżeli owoce mają pestki, to należy je wcześniej wydrylować.

Końcowe przygotowanie rogalików:

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie równe części. Z każdego kawałka formuję kulkę i kładę na blacie podsypanym mąką, nakrywam folią i pozostawiam na około 10 minut.

Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o średnicy około 40 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 8 trójkątów.

Na szerszy kawałek ciasta nakładam owoce i zwijam rogalik, po pierwszym zwinięciu rożki wkładam do środka rogalika (dzięki temu owoce nie wypłyną podczas pieczenia), i zwijam rogalik do końca, gotowy układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki na blasze nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie rogalików:

Przed pieczeniem rogaliki maluję rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypuję kruszonką.

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minuty. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.

Rogaliki z owocami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. Na ksylitolu drożdże nie rosną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, bo akurat te z filmiku robiłam na ksylitolu, i pięknie wyrosły.

      Usuń
  2. Droga Pani Ewo! Właśnie zrobiłam rogaliki z wiśniami i wyszły świetnie! Są mięciutkie, idealnie słodkie i pachnące. Bardzo dziękuję za przepis, koleżanki na pewno będą zachwycone, gdy przyniosę im taki upominek 😊
    Pozdrawiam Panią serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.