Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo smaczne, kruche i szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania ciasta ze śliwkami będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o średnicy 24 cm, można również użyć kwadratowej o wymiarach około 24x24 lub prostokątnej o podobnych wymiarach
400 g mąki pszennej (typ do 550) – około 2 ½ szklanki o pojemności 250 ml
200 g masła o temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru – około 5-6 łyżek
2 jajka rozmiar L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
oraz około 500 g śliwek
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto ze śliwkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję jajka i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.
Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika.
Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:
Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem.
Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i podpiekam 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika.
Końcowe przygotowanie ciasta:
Na podpieczone gorące ciasto układam wydrylowane śliwki skórką do dołu, do sitka przekładam mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz cynamon i oprószam śliwki.
Na koniec na górę ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Pieczenie:
Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 30 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone wyjmuję od razu z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Kruche ciacho ze śliwkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz