Nowe Przepisy

wtorek, 20 lipca 2021

Dżem z jagód bez cukru ale i tak słodki i pyszny

Witam serdecznie, tym razem propozycja na dżem z jagód bez cukru ale z dodatkiem ksylitolu.

Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy, zawiera bardzo niski indeks glikemiczny który wynosi jedynie 8, w porównaniu do zwykłego cukru gdzie indeks glikemiczny wynosi 70. Dlatego ksylitol może być spożywany przez osoby z cukrzycą. Ma on również pozytywny wpływ na nasze zęby, poprzez wyrównanie naszego pH w jamie ustnej oraz zwalcza bakterie i grzyby.

Do przygotowania dżemu z jagód będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 800 mililitrów dżemu


około 1 kg jagód

około 200 g ksylitolu

i około 3-4 łyżek soku z cytryny


Link do filmiku z przepisem na: Dżem z jagód


Przygotowanie:

Do garnka przekładam jagody, dodaję ksylitol sok z cytryny i smażę dżem. Dżem smażę około 45 minut – długość smażenia zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać dżem.

Pod koniec smażenia najlepiej jest sprawdzić smak dżemu i jeżeli jest za mało słodki, to możemy dodać więcej ksylitolu.

A jeżeli chcemy sprawdzić jakiej konsystencji będzie dżem po wystudzeniu, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.

Na talerzyk wyjęty z zamrażalnika nakładam łyżeczkę gorącego dżemu i pozostawiam do wystudzenia, a następnie sprawdzam palcem konsystencję, jeżeli jest jeszcze za rzadki to nadal smażę.

Gotowy gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram, mocno zakręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Następnie wszystkie słoiczki nakrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnicy).

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to należy je pasteryzować na mokro lub na sucho. W wodzie pasteryzuję około 10-15 minut w zależności od wielkości słoiczków, a w piekarniku w temperaturze 120°C około 30 minut.

Dżem z jagód jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.