Nowe Przepisy

sobota, 17 lipca 2021

Kruche ciacho z jagodami – pyszne i słodziutkie

Witam serdecznie, jagódek w lesie dużo, więc dzisiaj propozycja na pyszne ciacho z jagodami na kruchym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania ciasta z jagodami będziemy potrzebowali:

Blaszka o wymiarach 34 cm x 24 cm

na ciasto:

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml

200 g masła (lekko schłodzonego)

50 g cukru pudru (około 5-6 łyżek)

4 żółtka (jajka rozmiar L)

3 łyżki śmietany (użyłam 18%)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

szczypta soli

na warstwę serową:

500 g twarogu (użyłam półtłustego)

60 g cukru pudru (około 6 łyżek)

4 białka

kilka kropli aromatu śmietankowego

owoce:

3 szklanki 250 ml jagód (mogą być inne owoce)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru pudru

kruszonka:

6 łyżek mąki pszennej

2 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej

2 ½ łyżki cukru kryształ


Link do filmiku z przepisem na: Kruche z jagodami


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto:

Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.

Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.

Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, wkładam do woreczka i do lodówki na około 30 minut.

Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:

Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.

Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno.

Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika.

Kruszonkę przygotowuję w momencie gdy podpiekam ciasto:

Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki, następnie przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

Przygotowanie sera:

Białko ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miski przekłam ser, dodaję cukier puder, kilka kropli aromatu i rozdrabniam mikserem. Następnie dodaję ubitą pianę i jeszcze przez chwilę miksuję.

Tak przygotowany ser wykładam na podpieczone ciasto i równo rozprowadzam.

Jagody przekłam do miski, a cukier puder i mąkę ziemniaczaną na sitko i oprószam jagody. Jagody wykładam na ser i posypuję kruszonką. Tak przygotowane ciasto piekę.

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 10-15 minut, tak żeby zastygł sok.

Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Kruche ciacho z jagodami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.