Witam serdecznie, jagódek w lesie dużo, więc dzisiaj propozycja na pyszne ciacho z jagodami na kruchym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Do przygotowania ciasta z jagodami będziemy potrzebowali:
Blaszka o wymiarach 34 cm x 24 cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
200 g masła (lekko schłodzonego)
50 g cukru pudru (około 5-6 łyżek)
4 żółtka (jajka rozmiar L)
3 łyżki śmietany (użyłam 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
na warstwę serową:
500 g twarogu (użyłam półtłustego)
60 g cukru pudru (około 6 łyżek)
4 białka
kilka kropli aromatu śmietankowego
owoce:
3 szklanki 250 ml jagód (mogą być inne owoce)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
kruszonka:
6 łyżek mąki pszennej
2 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 ½ łyżki cukru kryształ
Link do filmiku z przepisem na: Kruche z jagodami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.
Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, wkładam do woreczka i do lodówki na około 30 minut.
Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:
Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno.
Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika.
Kruszonkę przygotowuję w momencie gdy podpiekam ciasto:
Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki, następnie przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.
Przygotowanie sera:
Białko ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miski przekłam ser, dodaję cukier puder, kilka kropli aromatu i rozdrabniam mikserem. Następnie dodaję ubitą pianę i jeszcze przez chwilę miksuję.
Tak przygotowany ser wykładam na podpieczone ciasto i równo rozprowadzam.
Jagody przekłam do miski, a cukier puder i mąkę ziemniaczaną na sitko i oprószam jagody. Jagody wykładam na ser i posypuję kruszonką. Tak przygotowane ciasto piekę.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 10-15 minut, tak żeby zastygł sok.
Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Kruche ciacho z jagodami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz