Nowe Przepisy

środa, 23 czerwca 2021

Tort lodowy truskawkowo-śmietankowy

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali:

500 g truskawek

3 żółtka

50 g cukru (około 4 łyżek)

40 g masła (około 3-4 łyżek)

500 ml śmietanki 36%

250 g mleka skondensowanego słodzonego i zagęszczonego (około ¾ szklanki 250 ml)

na spód: jeden wafel tortowy

oraz tortownica o średnicy 21 centymetrów


Link do filmiku z przepisem na: Tort lodowy


Przygotowanie:

Dokładnie umyte o oczyszczone z szypułek truskawki rozdrabniam blenderem i przecieram na sitku do rondelka (przecieram aby pozbyć się nasionek).

Następnie do truskawek dodaję cukier, żółtka i dokładnie mieszam. Dodaję masło, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam masło i cukier, truskawek nie zagotowuję tylko podgrzewam.

Tak przygotowane truskawki odstawiam do wystudzenia, rondelek można wstawić do zimnej wody aby przyśpieszyć studzenie, a podczas studzenia od czasu do czasu mieszam.

Przygotowanie foremki:

Z wafla wycinam krążek na spód foremki, foremkę wykładam papierem do pieczenia i kładę na spód wafel.

Przygotowanie lodów:

Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i wstępnie ubijam, gdy jest prawej ubita dodaję mleko skondensowane i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby śmietanka była dobrze napowietrzona i ubita.

Do drugiej miski przelewam zimne truskawki i przez chwilę miksuję, żeby się spieniły. Następnie dodaję około 1/3 ubitej śmietanki i jeszcze przez chwilę miksuję.

Tak przygotowane lody przelewam do foremki, na spód masę truskawkową a na górę nakładam masę śmietankową.

Tort wstawiam do zamrażalnika do zamrożenia lodów. Ja schładzałem tort około 7-8 godzin.

Tort lodowy jest gotowy, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.