Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania lodów będziemy potrzebowali:
500 g truskawek
3 żółtka
50 g cukru (około 4 łyżek)
40 g masła (około 3-4 łyżek)
500 ml śmietanki 36%
250 g mleka skondensowanego słodzonego i zagęszczonego (około ¾ szklanki 250 ml)
na spód: jeden wafel tortowy
oraz tortownica o średnicy 21 centymetrów
Link do filmiku z przepisem na: Tort lodowy
Przygotowanie:
Dokładnie umyte o oczyszczone z szypułek truskawki rozdrabniam blenderem i przecieram na sitku do rondelka (przecieram aby pozbyć się nasionek).
Następnie do truskawek dodaję cukier, żółtka i dokładnie mieszam. Dodaję masło, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam masło i cukier, truskawek nie zagotowuję tylko podgrzewam.
Tak przygotowane truskawki odstawiam do wystudzenia, rondelek można wstawić do zimnej wody aby przyśpieszyć studzenie, a podczas studzenia od czasu do czasu mieszam.
Przygotowanie foremki:
Z wafla wycinam krążek na spód foremki, foremkę wykładam papierem do pieczenia i kładę na spód wafel.
Przygotowanie lodów:
Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i wstępnie ubijam, gdy jest prawej ubita dodaję mleko skondensowane i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby śmietanka była dobrze napowietrzona i ubita.
Do drugiej miski przelewam zimne truskawki i przez chwilę miksuję, żeby się spieniły. Następnie dodaję około 1/3 ubitej śmietanki i jeszcze przez chwilę miksuję.
Tak przygotowane lody przelewam do foremki, na spód masę truskawkową a na górę nakładam masę śmietankową.
Tort wstawiam do zamrażalnika do zamrożenia lodów. Ja schładzałem tort około 7-8 godzin.
Tort lodowy jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz