Nowe Przepisy

czwartek, 17 czerwca 2021

Kompot z rabarbaru i kompot z truskawek z rabarbarem do słoików na zimę – kompot na zimę

Witam serdecznie, tym razem propozycja na dwa pyszne kompoty z rabarbarem i truskawkami do słoików na zimę. Kompoty są bardzo smaczne, orzeźwiające i nie wiem czy już wspominałam ale są pyszne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pierwszego kompotu będziemy potrzebowali:

około 1 - 1,2 kg rabarbaru

1 litr wody

szklanka cukru (szklanka 250 ml)

oraz 3 słoiki o pojemności 900 ml

A na drugi kompot:

około 600 g truskawek

około 600 g rabarbaru

1 litr wody

szklanka cukru (szklanka 250 ml)

oraz 3 słoiki o pojemności 900 ml


Link do filmiku z przepisem na: Kompot z rabarbaru


Przygotowanie:

Kompot I:

Wodę z cukrem zagotowuję. Dokładnie umyty rabarbar kroję na mniejsze kawałki, rabarbaru nie obieram ale jeżeli chcemy to możemy obrać.

Następnie do wcześniej wyparzonych słoików nakładam pokrojony rabarbar, tak żeby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka i zalewam wodą z cukrem.

Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko, i pasteryzuję (opis na końcu przepisu).

Kompot II:

Tak jak w pierwszym kompocie, wodę z cukrem zagotowuję, rabarbar kroję na mniejsze kawałki, a truskawki obieram z szypułek.

Następnie do wcześniej wyparzonych słoików nakładam po równo pokrojony rabarbar i truskawki. Zalewam wodą z cukrem i pasteryzuję.

Pasteryzacja:

Pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzujemy w piekarniku, to słoiki ustawiamy na blasze tak żeby się nie stykały i wstawiamy do zimnego piekarnik. Włączamy grzanie i pasteryzujemy około 40 minut w temperaturze 120°C, następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy do góry dnem na ściereczce, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia.

Jeżeli pasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 30-40 minut i również odwracamy do góry dnem.

Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot z rabarbaru jest gotowy, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.