Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc tym razem słodka propozycja na przepyszne ciasto truskawkowe, na kruchym spodzie pod truskawkową bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zawsze się udaje, polecam wypróbować przepis jeżeli jeszcze państwo takiego ciasta nie piekli. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
blaszka o wymiarach 34 cm x 24 cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
200 g masła
50 g cukru pudru (około 5-6 łyżek)
5 żółtek (jajka rozmiar L)
2 łyżki śmietany (użyłam 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
około 500 g truskawek
na pianę:
5 białek
160 g cukru (około ¾ szklanki 250 ml)
2 x kisiel truskawkowy bez cukru (użyłam Dr Oetker)
Link do filmiku z przepisem: Ciasto truskawkowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.
Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta i wkładam do woreczka, pozostałe ciasto również wkładam do woreczka. Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, a większy do lodówki na około 30 minut.
Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:
Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno.
Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika i przygotowuję bezę.
Przygotowanie bezy:
W misce ubijam białka, gdy są już prawie ubite to dodaję stopniowo cukier i cały czas miksuję, następnie dodaję kisiel i miksuję do momentu ubicia się piany.
Końcowe przygotowanie ciacha:
Na podpieczony spód układam umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki, a na truskawki nakładam ubitą pianę. Na samą górę ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut, następnie wyłączam grzanie, uchylam drzwiczki piekarnika i jeszcze pozostawiam ciasto w piekarniku na 15 minut.
Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto truskawkowe pod bezą jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ile przepisów z truskawkami w jednym miejscu:) Przez wzgląd na bezę, to ciasto poszło u mnie na pierwszy ogień i podejrzewam, że jeszcze wróci:D Pyszne!
OdpowiedzUsuń