Nowe Przepisy

środa, 30 czerwca 2021

Ciasto truskawkowe pod truskawkową bezą

Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc tym razem słodka propozycja na przepyszne ciasto truskawkowe, na kruchym spodzie pod truskawkową bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zawsze się udaje, polecam wypróbować przepis jeżeli jeszcze państwo takiego ciasta nie piekli. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

blaszka o wymiarach 34 cm x 24 cm

na ciasto:

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml

200 g masła

50 g cukru pudru (około 5-6 łyżek)

5 żółtek (jajka rozmiar L)

2 łyżki śmietany (użyłam 18%)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego

szczypta soli


około 500 g truskawek

na pianę:

5 białek

160 g cukru (około ¾ szklanki 250 ml)

2 x kisiel truskawkowy bez cukru (użyłam Dr Oetker)


Link do filmiku z przepisem: Ciasto truskawkowe


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto:

Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.

Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.

Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta i wkładam do woreczka, pozostałe ciasto również wkładam do woreczka. Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, a większy do lodówki na około 30 minut.

Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:

Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.

Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno.

Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika i przygotowuję bezę.

Przygotowanie bezy:

W misce ubijam białka, gdy są już prawie ubite to dodaję stopniowo cukier i cały czas miksuję, następnie dodaję kisiel i miksuję do momentu ubicia się piany.


Końcowe przygotowanie ciacha:

Na podpieczony spód układam umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki, a na truskawki nakładam ubitą pianę. Na samą górę ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut, następnie wyłączam grzanie, uchylam drzwiczki piekarnika i jeszcze pozostawiam ciasto w piekarniku na 15 minut.

Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto truskawkowe pod bezą jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

1 komentarz :

  1. Ile przepisów z truskawkami w jednym miejscu:) Przez wzgląd na bezę, to ciasto poszło u mnie na pierwszy ogień i podejrzewam, że jeszcze wróci:D Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.