Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną pieczoną karkówkę w aromatycznej marynacie. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać na ciepło lub na zimno, oraz możemy z nią przygotować pyszne kanapki. Polecam wypróbować przepis i życzę smacznego.
Do przygotowania karkówki będziemy potrzebowali:
około 2,5 kg karkówki (może być mniej, ja miałem taki kawałek)
4 łyżki miodu (użyłam prawdziwego wielokwiatowego, może być inny)
6 łyżeczek z górką koncentratu pomidorowego
5-6 ząbków drobno pokrojonego czosnku
około 3 łyżek oleju
3 łyżeczki z górką słodkiej papryki wędzonej
2 łyżeczki z górką majeranku
3 łyżeczki z górką soli
1 łyżeczka z górką tymianku
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
około ½ łyżeczki papryki ostrej
2 płaskie łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
naczynie żaroodporne z pokrywką
Link do filmiku z przepisem na: Karkówkę pieczoną
Przygotowanie:
Do naczynia w którym będę piekła karkówkę, daje wszystkie składniki na marynatę i dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Do tak przygotowanej marynaty wkładam umytą i osuszoną karkówkę, i dokładnie nacieram z każdej strony. Naczynie nakrywam pokrywką (jeżeli mamy naczynie bez pokrywki, to możemy nakryć folią aluminiową), i odstawiam w chłodne miejsce na około 12 godzin.
Pieczenie karkówki:
nakryte naczynie z karkówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę w sumie około 150 minut. Po około 80 minutach karkówkę obracam i nadal piekę. Po 50 minutach ponownie obracam i nadal piekę około 20 minut.
Karkówkę piekę na drugiej od dołu półce, grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu.
Jeżeli mamy mniejszy lub większy kawałek mięsa, to pieczemy dłużej lub krócej. Możemy zastosować
zasadę, że pieczemy 1 kg mięsa około 60 minut.
Upieczoną karkówkę wyjmuję z piekarnika ale pozostawiam jeszcze na kilka minut w przykrytym naczyniu aby delikatnie ostygła, i dopiero wtedy wyjmuję na talerz. Sosu nie wylewam, tylko polewam nim karkówkę przed podaniem.
Pieczona karkówka jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz