Nowe Przepisy

wtorek, 9 marca 2021

Golonka z kapustą kiszoną – pyszna delikatna i aromatyczna

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę.

Do przygotowania golonki będziemy potrzebowali:

2 golonki wieprzowe (moje ważyły po około 1,4 kg każda)

1 cebula

5 dużych ząbków czosnku

1 łyżka owoców jałowca

1 łyżeczka kolendry

około 10 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

3-4 listki laurowe

i po 1 łyżce soli na każdy litr wody


na kapustę:

około 1 kg kapusty kiszonej

duża szczypta kminku

2 ząbki czosnku

3 ziarenka ziela angielskiego

2-3 grzybki suszone (można pominąć)

3-4 śliwki wędzone

sól, pieprz


na sos chrzanowy:

4 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%)

2 łyżki majonezu

2-3 łyżki chrzanu

do smaku

sól pieprz, sok z cytryny, cukier lub ksylitol


Link do filmiku z przepisem na: Golonki z kiszoną kapustą


Przygotowanie:

Najpierw ugotuję golonkę:

Do garnka wkładam golonkę i zalewam wodą, tak żeby golonki były przykryte wodą. Następnie golonki wyjmuję a do wody dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz, ziele angielskie i jedną łyżkę soli na każdy litr wody.

Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wkładam golonki i gotuję na małym ogniu około 2 godzin pod przykryciem.

Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy już można ją piec, widelec wbijam w skórę i jeżeli wchodzi lekko to znaczy, ze golonka jest gotowa do pieczenia.

Przygotowanie kapusty kiszonej:

Kapustę kiszoną przekładam do naczynia w którym będę piekła golonkę, dodaję około 1/2 szklanki kwasu z kapusty, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojone suszone grzybki, pokrojone śliwki, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i do smaku sól, pieprz. Dokładnie mieszam – kapusta jest gotowa.

Pieczenie golonki:

Ugotowaną golonkę wyjmuję z wody, skórę nacinam nie za głęboko w kilku miejscach. Golonki układam na kapuście i maluję dokładnie olejem.

Tak przygotowane golonki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę bez termoobiegu 60 minut. Następnie włączam termoobieg i piekę jeszcze około 20 minut, tak żeby golonki ładnie się zrumieniły – w sumie golonki piekłam około 80 minut. Jeżeli nie mamy termoobiegu to pieczemy do momentu aż się ładnie zrumienią.

Upieczoną golonkę wyjmuję z piekarnika i od razu podaję razem z kapustą, jeżeli chcemy to możemy golonkę dodatkowo podać z sosem, na przykład chrzanowym.

Sos chrzanowy:

Do miseczki przekładam majonez, śmietanę, chrzan, doprawiam do smaku i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Golonka z kapustą jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.