Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę.
Do przygotowania golonki będziemy potrzebowali:
2 golonki wieprzowe (moje ważyły po około 1,4 kg każda)
1 cebula
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżka owoców jałowca
1 łyżeczka kolendry
około 10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
3-4 listki laurowe
i po 1 łyżce soli na każdy litr wody
na kapustę:
około 1 kg kapusty kiszonej
duża szczypta kminku
2 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2-3 grzybki suszone (można pominąć)
3-4 śliwki wędzone
sól, pieprz
na sos chrzanowy:
4 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki chrzanu
do smaku
sól pieprz, sok z cytryny, cukier lub ksylitol
Link do filmiku z przepisem na: Golonki z kiszoną kapustą
Przygotowanie:
Najpierw ugotuję golonkę:
Do garnka wkładam golonkę i zalewam wodą, tak żeby golonki były przykryte wodą. Następnie golonki wyjmuję a do wody dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz, ziele angielskie i jedną łyżkę soli na każdy litr wody.
Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wkładam golonki i gotuję na małym ogniu około 2 godzin pod przykryciem.
Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy już można ją piec, widelec wbijam w skórę i jeżeli wchodzi lekko to znaczy, ze golonka jest gotowa do pieczenia.
Przygotowanie kapusty kiszonej:
Kapustę kiszoną przekładam do naczynia w którym będę piekła golonkę, dodaję około 1/2 szklanki kwasu z kapusty, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojone suszone grzybki, pokrojone śliwki, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i do smaku sól, pieprz. Dokładnie mieszam – kapusta jest gotowa.
Pieczenie golonki:
Ugotowaną golonkę wyjmuję z wody, skórę nacinam nie za głęboko w kilku miejscach. Golonki układam na kapuście i maluję dokładnie olejem.
Tak przygotowane golonki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę bez termoobiegu 60 minut. Następnie włączam termoobieg i piekę jeszcze około 20 minut, tak żeby golonki ładnie się zrumieniły – w sumie golonki piekłam około 80 minut. Jeżeli nie mamy termoobiegu to pieczemy do momentu aż się ładnie zrumienią.
Upieczoną golonkę wyjmuję z piekarnika i od razu podaję razem z kapustą, jeżeli chcemy to możemy golonkę dodatkowo podać z sosem, na przykład chrzanowym.
Sos chrzanowy:
Do miseczki przekładam majonez, śmietanę, chrzan, doprawiam do smaku i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Golonka z kapustą jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Czy może być coś bardziej polskiego?
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuń