Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować, pyszny dodatek do obiadu z kapusty duszonej. Tak przygotowana kapusta idealnie nadaje się do podania, do obiadu, mięsa lub możemy ją podać jako samodzielne lekki danie. Polecam wypróbować przepis i serdecznie pozdrawiam.
Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali:
około 800 gramów kapusty
2 papryki czerwone
3 nie za duże marchewki
1 cebula czerwona
1 puszka pomidorów krojonych (użyłam puszki 400 g z dodatkiem papryki ostrej)
do smaku:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz, papryka ostra
2-3 szczypty cukru lub ksylitolu
i około 2-3 łyżek soku z cytryny
Link do filmiku z przepisem na: Kapustę duszoną
Przygotowanie:
Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno siekam. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Składniki mam już pokrojone, teraz na rozgrzanym oleju w rondlu lub na dużej głębokiej patelni, smażę cebulę przez około 2-3 minuty.
Następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 3 minut.
Do podsmażonej cebuli z papryką, dodaję marchew, kapustę pomidory krojone, doprawiam przyprawami, dokładnie mieszam i duszę na małym ogniu, pod przykryciem około 25 minut, do miękkości. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.
Pod koniec duszenia, doprawiam do smaku cukrem, sokiem z cytryny i jeżeli trzeba to solą i pieprzem, i jeszcze przez chwilę duszę.
Duszona kapusta jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz