Nowe Przepisy

wtorek, 2 marca 2021

Duszona kapusta z papryką do obiadu

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować, pyszny dodatek do obiadu z kapusty duszonej. Tak przygotowana kapusta idealnie nadaje się do podania, do obiadu, mięsa lub możemy ją podać jako samodzielne lekki danie. Polecam wypróbować przepis i serdecznie pozdrawiam.

Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali:

około 800 gramów kapusty

2 papryki czerwone

3 nie za duże marchewki

1 cebula czerwona

1 puszka pomidorów krojonych (użyłam puszki 400 g z dodatkiem papryki ostrej)

do smaku:

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka lubczyku

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól, pieprz, papryka ostra

2-3 szczypty cukru lub ksylitolu

i około 2-3 łyżek soku z cytryny


Link do filmiku z przepisem na: Kapustę duszoną


Przygotowanie:

Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno siekam. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki.

Składniki mam już pokrojone, teraz na rozgrzanym oleju w rondlu lub na dużej głębokiej patelni, smażę cebulę przez około 2-3 minuty.

Następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 3 minut.

Do podsmażonej cebuli z papryką, dodaję marchew, kapustę pomidory krojone, doprawiam przyprawami, dokładnie mieszam i duszę na małym ogniu, pod przykryciem około 25 minut, do miękkości. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam.

Pod koniec duszenia, doprawiam do smaku cukrem, sokiem z cytryny i jeżeli trzeba to solą i pieprzem, i jeszcze przez chwilę duszę.

Duszona kapusta jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.