Nowe Przepisy

środa, 24 lutego 2021

Schab pieczony z suszonymi pomidorami

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny pieczony schab z suszonymi pomidorami. Tak przygotowany schab możemy podać na obiad lub przygotować z nim pyszne kanapki. Schab jest kruchy i delikatny ale możemy go również przygotować tak aby był bardziej soczysty. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania schabu będziemy potrzebowali:

około 2 kg schabu bez kości

nadzienie:

około 200 g suszonych pomidorów w oleju

4 duże ząbki czosnku lub 6-7 małych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka tymianku

do posmarowania schabu:

około 80 g suszonych pomidorów w oleju

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka papryki ostrej

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej lub zwykłej

2 łyżeczki soli

i około 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju


rękaw do pieczenia

sznurek do wędlin


Link do filmiku z przepisem: Schab pieczony z suszonymi pomidorami


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję nadzienie:

Czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, osączone z oleju pomidory suszone kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku. Dodaję łyżeczkę soli, łyżeczkę tymianku i dokładnie mieszam.

Mieszanka do posmarowania schabu:

Suszone pomidory drobniutko kroję i przekładam do miseczki. Dodaję wszystkie przyprawy, około 4-5 łyżek oleju lub oleju z zalewy pomidorów suszonych i dokładnie mieszam.

Przygotowanie schabu:

Schab myję i dokładnie osuszam ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Następnie schab nacinam wzdłuż od góry na głębokość około 3/4 grubości schabu. W nacięcia nakładam farsz i delikatnie ugniatam.

Tak przygotowany schab obwiązuje sznurkiem i wkładam do rękawa związanego z jednej strony, i nacieram cały schab mieszanką.

Zawiązuję drugą stronę rękawa, robię w rękawie kilka dziurek wykałaczką (dzięki temu para będzie mogła się wydostać i rękaw nie pęknie).

Pieczenie schabu:

Schab w rękawie możemy położyć bezpośrednio na blasze lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę około 120-130 minut, po tym czasie schab wyjmuję rozcinam rękaw, polewam sosem który się zgromadził w rękawie i wstawiam jeszcze na około 10-15 minut do piekarnika, tak żeby schab ładnie się zrumienił.

Możemy zastosować zasadę, że 1 kg mięsa pieczemy około 1 godziny.

Upieczony schab wyjmuję od razu z rękawa i odstawiam na chwilę do przestudzenia.

Jeżeli lubimy schab bardziej wilgotny, to rękawa nie rozcinamy i odstawiamy do przestudzenia w rękawie.

Schab z suszonymi pomidorami jest gotowy, życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.