Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny pieczony schab z suszonymi pomidorami. Tak przygotowany schab możemy podać na obiad lub przygotować z nim pyszne kanapki. Schab jest kruchy i delikatny ale możemy go również przygotować tak aby był bardziej soczysty. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania schabu będziemy potrzebowali:
około 2 kg schabu bez kości
nadzienie:
około 200 g suszonych pomidorów w oleju
4 duże ząbki czosnku lub 6-7 małych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
do posmarowania schabu:
około 80 g suszonych pomidorów w oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki ostrej
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej lub zwykłej
2 łyżeczki soli
i około 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju
rękaw do pieczenia
sznurek do wędlin
Link do filmiku z przepisem: Schab pieczony z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję nadzienie:
Czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, osączone z oleju pomidory suszone kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku. Dodaję łyżeczkę soli, łyżeczkę tymianku i dokładnie mieszam.
Mieszanka do posmarowania schabu:
Suszone pomidory drobniutko kroję i przekładam do miseczki. Dodaję wszystkie przyprawy, około 4-5 łyżek oleju lub oleju z zalewy pomidorów suszonych i dokładnie mieszam.
Przygotowanie schabu:
Schab myję i dokładnie osuszam ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Następnie schab nacinam wzdłuż od góry na głębokość około 3/4 grubości schabu. W nacięcia nakładam farsz i delikatnie ugniatam.
Tak przygotowany schab obwiązuje sznurkiem i wkładam do rękawa związanego z jednej strony, i nacieram cały schab mieszanką.
Zawiązuję drugą stronę rękawa, robię w rękawie kilka dziurek wykałaczką (dzięki temu para będzie mogła się wydostać i rękaw nie pęknie).
Pieczenie schabu:
Schab w rękawie możemy położyć bezpośrednio na blasze lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę około 120-130 minut, po tym czasie schab wyjmuję rozcinam rękaw, polewam sosem który się zgromadził w rękawie i wstawiam jeszcze na około 10-15 minut do piekarnika, tak żeby schab ładnie się zrumienił.
Możemy zastosować zasadę, że 1 kg mięsa pieczemy około 1 godziny.
Upieczony schab wyjmuję od razu z rękawa i odstawiam na chwilę do przestudzenia.
Jeżeli lubimy schab bardziej wilgotny, to rękawa nie rozcinamy i odstawiamy do przestudzenia w rękawie.
Schab z suszonymi pomidorami jest gotowy, życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz