Witam serdeczne, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki bez smażenia z piekarnika, oponki w smaku są inne niż takie tradycyjne ale równie smaczne i odrobinę mniej kaloryczne. Oponki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania oponek będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 18 oponek
500 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) - 3 szklanki 250 ml i około 2 łyżek mąki
200 ml letniego mleka – można odważyć 200 g będzie łatwiej
60 g masła roztopionego i przestudzonego – około 8 łyżek roztopionego
2 żółtka (rozmiar L)
1 całe jajko (rozmiar L)
80 g cukru – około 6 łyżek
30 g drożdży świeżych
otarta skóra z jednej cytryny (ciasto ma ładniejszy aromat i lepszy smak)
szczypta soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy 9 cm i kieliszka o średnicy 3,5 cm
na lukier:
cukier puder
około 3 łyżek zimnej wody
około 1 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie barwnik spożywczy
polewa: porcja na połowę oponek
50 g masła
2 łyżki kakao prawdziwego
50 g cukru pudru
1 łyżka mleka
Link do filmiku z przepisem na: Oponki bez smażenia
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczkę cukru, około 50 ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po około 15 minutach:
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem.
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło połączyło się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, elastyczne i lśniące. Jeżeli ciasto bardzo by się kleiło do blatu podczas wyrabiania, to możemy blat podsypać delikatnie mąką i nadal wyrabiać.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po 30 minutach - odpowietrzanie ciasta:
Ciasto po 30 minutach odpowietrzam, ugniatam je kilka razy w misce, nakrywam folią i ponownie odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach – wałkowanie:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i formuję kulę, nakrywam folią i pozostawiam na około 5 minut aby odpoczęło.
Następnie wałkuję na grubość około 5 milimetrów i foremką wykrawam duże krążki, a w środku małą foremką wykrawam środki. Oponki układam na blasze wyłożonej papierem, nakrywam folią i odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia.
Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki.
Pieczenie oponek:
Blachę z oponkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 18 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły, długość pieczenia zależy od piekarnika i grubości oponek.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone oponki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia, a następnie dekoruję lukrem i polewą.
Lukier:
Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, stopniowo cukier puder i ucieram. Lukier powinien być dość gęsty.
W gotowym lukrze zanurzam górę oponki i układam na kratce aby lukier zastygł a nadmiar spłyną na papier pod kratką. Dodatkowo oponki posypuję kolorową posypką.
Polewa:
Składniki na polewę przekładam do rondelka i stawiam na gazie. Podczas podgrzewania cały czas mieszam aby polewa się nie przypaliła. Gdy składniki ładnie się połączą a polewa jednolita, to zdejmuję ją z gazu i dekoruję oponki.
Oponki bez smażenia z piekarnika są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz