Nowe Przepisy

wtorek, 9 lutego 2021

Oponki bez smażenia z piekarnika – donaty z piekarnika - pyszne i puszyste

Witam serdeczne, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki bez smażenia z piekarnika, oponki w smaku są inne niż takie tradycyjne ale równie smaczne i odrobinę mniej kaloryczne. Oponki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania oponek będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 18 oponek

500 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) - 3 szklanki 250 ml i około 2 łyżek mąki

200 ml letniego mleka – można odważyć 200 g będzie łatwiej

60 g masła roztopionego i przestudzonego – około 8 łyżek roztopionego

2 żółtka (rozmiar L)

1 całe jajko (rozmiar L)

80 g cukru – około 6 łyżek

30 g drożdży świeżych

otarta skóra z jednej cytryny (ciasto ma ładniejszy aromat i lepszy smak)

szczypta soli

2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego

oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy 9 cm i kieliszka o średnicy 3,5 cm

na lukier:

cukier puder

około 3 łyżek zimnej wody

około 1 łyżki soku z cytryny

opcjonalnie barwnik spożywczy

polewa: porcja na połowę oponek

50 g masła

2 łyżki kakao prawdziwego

50 g cukru pudru

1 łyżka mleka


Link do filmiku z przepisem na: Oponki bez smażenia


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczkę cukru, około 50 ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po około 15 minutach:

Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem.

Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło połączyło się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, elastyczne i lśniące. Jeżeli ciasto bardzo by się kleiło do blatu podczas wyrabiania, to możemy blat podsypać delikatnie mąką i nadal wyrabiać.

Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.

Po 30 minutach - odpowietrzanie ciasta:

Ciasto po 30 minutach odpowietrzam, ugniatam je kilka razy w misce, nakrywam folią i ponownie odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.

Po 30 minutach – wałkowanie:

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i formuję kulę, nakrywam folią i pozostawiam na około 5 minut aby odpoczęło.

Następnie wałkuję na grubość około 5 milimetrów i foremką wykrawam duże krążki, a w środku małą foremką wykrawam środki. Oponki układam na blasze wyłożonej papierem, nakrywam folią i odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia.

Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki.

Pieczenie oponek:

Blachę z oponkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 18 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły, długość pieczenia zależy od piekarnika i grubości oponek.

Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone oponki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia, a następnie dekoruję lukrem i polewą.

Lukier:

Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, stopniowo cukier puder i ucieram. Lukier powinien być dość gęsty.

W gotowym lukrze zanurzam górę oponki i układam na kratce aby lukier zastygł a nadmiar spłyną na papier pod kratką. Dodatkowo oponki posypuję kolorową posypką.

Polewa:

Składniki na polewę przekładam do rondelka i stawiam na gazie. Podczas podgrzewania cały czas mieszam aby polewa się nie przypaliła. Gdy składniki ładnie się połączą a polewa jednolita, to zdejmuję ją z gazu i dekoruję oponki.

Oponki bez smażenia z piekarnika są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.