Witam serdecznie, tym razem propozycja na troszkę inne faworki bo w kształcie sprężynek. Tak przygotowana słodka przekąska, mało ze jest smaczna to i ładnie się prezentuje. Sprężynki są kruche, smaczne i w miarę proste w przygotowaniu 😊. A jeżeli nie mamy rurek to z tego ciasta możemy również zrobić faworki o klasycznym wyglądzie. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sprężynek będziemy potrzebowali:
250 g mąki pszennej – (typ od 400 do 550) – to jest 1 szklanka 250 ml i troszkę więcej jak 1/2 szklanki 250 ml
2 jajka rozmiar L
50 g cukru pudru – około 5 łyżek
40 g masła – może być o temperaturze pokojowej
do 2 łyżek spirytusu lub wódki, rumu
starta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny – chociaż ze skórką pomarańczową są smaczniejsze
rurki
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do smażenia: olej lub smalec
Link do filmiku z przepisem na: Karnawałowe sprężynki
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder i dodaję masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam przez chwilę w misce, tak żeby składniki się połączyły.
W następnym kroku, ciasto wykładam na blat delikatnie podsypany mąką i wyrabiam przez chwilę, tak żeby ciasto się stało gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach:
Odcinam kawałek ciasta, blat podsypuję mąką i ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 milimetra i długość około 40 centymetrów. Z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam paseczki o szerokości około 0,5 centymetra.
Następnie paseczki nawijam na rurki. Końcówki ciasta zlepiam z ciastem nawiniętym na rurkę.
Smażenie sprężynek:
Sprężynki możemy smażyć na oleju, na smalcu lub na oleju ze smalcem w proporcji 1:1, głębokość tłuszczu powinna być około 4 centymetrów.
Przed smażeniem wrzucam kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz i jeżeli od razu zaczyna się smażyć i wypływa, to znaczy że temperatura jest odpowiednia i można zacząć smażyć sprężynki.
Na rozgrzany tłuszcz kładę rurki i smażę z każdej strony na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane sprężynki oprószam cukrem pudrem.
A jeżeli nie mamy rurek, to z tego ciasta można usmażyć faworki o klasycznym kształcie.
Karnawałowe sprężynki – serpentynki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz