Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na chrust lany, który przygotujemy w kilka minut. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego chrustu, to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania chrustu będziemy potrzebowali:
220 g mąki pszennej – (typ od 400 do 550) – to jest 1 szklanka 250 ml i niespełna 1/3 szklanki 250 ml
180 ml mleka (¾ szklanki 250 ml)
2 jajka (rozmiar L)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
2 łyżki spirytusu, może być wódka lub rum
cukier puder do oprószenia gotowego chrust
tłuszcz do smażenia: olej lub smalec
woreczek lub rękaw cukierniczy z okrągłą tylką o średnicy 5 milimetrów
Link do filmiku z przepisem: Chrust lany
Przygotowanie:
Do miski wybijam jajka, dodaję mleko i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i przez chwilę miksuję, tak żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.
Ciasto jest gotowe, teraz na patelni lub małym garnku rozgrzewam tłuszcz, do temperatury około 175°C. Ważne aby głębokość tłuszczu nie była mniejsza niż 3 centymetry.
Do smażenia można użyć samego oleju, samego smalcu lub oleju i smalcu w proporcji 1:1.
Smażenie chrustu:
Ciasto na gorący tłuszcz możemy wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy około 5 milimetrów, lub zwykłego woreczka.
Do rękawa nakładam łyżką ciasto i wyciskam na rozgrzany tłuszcz. Chrust smażę na jasno brązy kolor z obydwu stron, usmażony układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeżeli używamy zwykłego woreczka, to również nakładamy do niego ciasto i odcinamy nożyczkami sam rożek woreczka, i smażymy chrust.
Usmażony chrust posypuję cukrem pudrem, chrust jest gotowy.
Chrust lany jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dzisiaj proba dziekuje za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa jdnak wolę bez alkoholu :P
OdpowiedzUsuń