Nowe Przepisy

piątek, 15 stycznia 2021

Chrust lany który przygotujesz w kilka minut

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na chrust lany, który przygotujemy w kilka minut. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego chrustu, to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chrustu będziemy potrzebowali:

220 g mąki pszennej – (typ od 400 do 550) – to jest 1 szklanka 250 ml i niespełna 1/3 szklanki 250 ml

180 ml mleka (¾ szklanki 250 ml)

2 jajka (rozmiar L)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

otarta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)

2 łyżki spirytusu, może być wódka lub rum

cukier puder do oprószenia gotowego chrust

tłuszcz do smażenia: olej lub smalec

woreczek lub rękaw cukierniczy z okrągłą tylką o średnicy 5 milimetrów


Link do filmiku z przepisem: Chrust lany


Przygotowanie:

Do miski wybijam jajka, dodaję mleko i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i przez chwilę miksuję, tak żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.

Ciasto jest gotowe, teraz na patelni lub małym garnku rozgrzewam tłuszcz, do temperatury około 175°C. Ważne aby głębokość tłuszczu nie była mniejsza niż 3 centymetry.

Do smażenia można użyć samego oleju, samego smalcu lub oleju i smalcu w proporcji 1:1.

Smażenie chrustu:

Ciasto na gorący tłuszcz możemy wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy około 5 milimetrów, lub zwykłego woreczka.

Do rękawa nakładam łyżką ciasto i wyciskam na rozgrzany tłuszcz. Chrust smażę na jasno brązy kolor z obydwu stron, usmażony układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jeżeli używamy zwykłego woreczka, to również nakładamy do niego ciasto i odcinamy nożyczkami sam rożek woreczka, i smażymy chrust.

Usmażony chrust posypuję cukrem pudrem, chrust jest gotowy.

Chrust lany jest gotowy, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.