Witam serdecznie, tym razem propozycja na ciasteczka orzeszki, są one dość popularne ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich ciasteczek, to polecam bo są bardzo smaczne. Do orzeszków przygotowałam krem orzechowy z dodatkiem alkoholu, który jest również bardzo smaczny
Do przygotowania ciastek orzeszków będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 120 orzeszków
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
100 g cukru pudru – niespełna ¾ szklanki 250 ml
2 łyżki śmietany 18% - może być gesty jogurt
2 żółtka (jajka rozmiar L)
200 g schłodzonego masła
na krem:
320 ml mleka – łatwiej odważyć to będzie +/- 320 gramów
150 g cukru kryształ – około ¾ szklanki 250 ml
4 żółtka (jajka rozmiar L)
3 łyżki mąki pszennej – 35 g
3 łyżki mąki ziemniaczanej – 35 g
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
150 g masła o temperaturze pokojowej
100 g zmielonych orzechów włoskich – 1 szklanka 250 ml (można dodać więcej)
2 łyżki spirytusu lub wódki – można nie dodawać
Link do filmiku z przepisem na: Ciastka orzeszki
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier, sól, masło i pocierając dłońmi łączę składniki tak żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 30 minut.
Pieczenie:
Ciastka możemy upiec w foremkach, w opiekaczu elektrycznym lub w specjalnej patelni do orzeszków.
Odrywam kawałeczek ciasta, formuję kulkę i wyklejam foremkę od środka. Foremki nie należy wyklejać zbyt grubo, ponieważ po upieczeniu musi zostać miejsce na krem.
Wyklejone foremki układam na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-12 minut, tak żeby się zrumieniły. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu, wyjmuję ciastka z foremek i piekę kolejną partie.
Przygotowanie kremu:
Przygotowanie kremu zaczynam od ugotowania budyniu. Do rondelka przelewam część mleka (około 1/2), do pozostałego mleka dodaję mąkę, cukier, cukier waniliowy i mieszam rózgą tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję żółtka i mieszam do połączenia się składników.
Pozostałe mleko zagotowuję i do gotującego mleka dodaję wymieszane składniki, i gotuję budyń.
Ugotowany przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.
Następnie w misce miksuję przez chwilę masło i dodaję stopniowo (po 1 łyżce) zimny budyń, cały czas miksując i gdy budyń połączy się z masłem to dodaję kolejną łyżkę budyniu.
Po budyniu dodaję orzechy i spirytus, i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie orzeszków:
Na jedną połówkę orzeszka nakładam krem i nakrywam drugą połówką, orzeszek jest gotowy.
Ciastka orzeszki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz