Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:
duża blacha z piekarnika o wymiarach około 34x30 cm
120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około ¾ szklanki 250 ml
100 g cukru kryształ – niepełne ½ szklanki 250 ml
4 jajka rozmiar L
½ łyżeczki proszku dopieczenia
szczypta soli
masło do posmarowania papieru do pieczenia
cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem
masa makowa:
150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml
¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g
1 jajko rozmiar L
około 40 g masła
około 4 łyżek z górką miodu – można dodać więcej jeżeli chcemy słodszą
bakalie takie jakie lubimy, ja dodałam:
około 30 g rodzynek (drobno pokrojone)
około 40 g orzechów włoskich (drobno pokrojone)
kilka suszonych śliwek (drobno pokrojone)
kilka suszonych moreli (drobno pokrojone)
otarta skórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO
kilka kropli aromatu migdałowego
Można użyć gotowej masy makowej.
Link do przepisu na przygotowanie domowego maku mielonego: Mak mielony w domu
Lukier:
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka łyżek cukru pudru
Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany na biszkopcie
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję masę makową, do przygotowania której użyłam gotowego maku mielonego z torebki, ale można użyć maku parzonego i mielonego w maszynce do mięsa w domu.
Do rondelka wlewam mleko i zagotowuję, następnie dodaję mielony mak z torebki i cały czas mieszając gotuję około 1 minuty, następnie odstawiam do wystudzenia (jeżeli używam maku parzonego i mielonego w domu, to ten krok pomijamy ponieważ wcześniej go gotowaliśmy w mleku przed mieleniem).
W tym czasie gdy stygnie mak, roztapiam masło w rondelku i odstawiam do przestudzenia, jeżeli mam miód skrystalizowany to podgrzewam go razem z masłem, jeżeli jest płynny to nie.
Gdy mak jest już zimny, to ubijam białko na sztywno. Do ubitego białka dodaję żółtko i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby żółtko dobrze połączyło się z białkiem.
Następnie dodaję zimny mak, pokrojone bakalie, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny, kilka kropli olejku migdałowego, miód i roztopione i ostudzone masło, całość dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Teraz blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Następnie wykładam masę makową i równo rozprowadzam na całej powierzchni blachy.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wybijam jajka i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję stopniowo cukier i miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie przesiewam mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli do jajek, i delikatnie mieszam szpatułką, tak żeby składniki się połączyły – ciasto jest gotowe.
Tak przygotowane ciasto wykładam na masę makową, wyrównuję i piekę.
Pieczenie makowca:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła (długość pieczenia zależy od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, górę oprószam cukrem pudrem, zdejmuję z blachy na deseczkę (lub na deskę do krojenia), nakrywam górę drugiem papierem i drugą deseczką. Odwracam i zdejmuję papier na którym piekło się ciasto.
Makowiec zwijam od dłuższego boku, makiem do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia.
Makowiec przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.
Ja udekorowałam makowiec lukrem. Do miseczki daję wodę, sok z cytryny, kilka łyżek cukru pudru i ucieram łyżeczką. Lukier powinien być dość gęsty.
Tak przygotowanym lukrem maluję makowiec i odstawiam do zastygnięcia lukru.
Makowiec jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super przepis. Techniczne rozwiązanie proste.
OdpowiedzUsuńWlasnie na niedziele upieklam rolade z jablkami. Przepyszna. Pomyslalam czy mozna byloby upiec taka sama z makiem lub z serem, i doczekalam sie z makiem . Dziekuje Pani za przepyszne szybkie ciasto. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna rolada tak z jablkami jak i z makiem. Ciekawe czy mozna byloby zrobic z serem. Dziekuje za szybkie i pyszne ciasta. Bez wyjatku wszystkie rewelacja.
OdpowiedzUsuńMakowiec już się studzi. Mak slodziutki i pyszny. Przepis idzie do zeszytu bo warto
OdpowiedzUsuń