Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebowali:
1,5 l wywaru warzywnego
500 ml mleka
około 500-600 g kalafiora po obraniu
około 500 g ziemniaków
czerwona papryka
około 200 g marchwi
2 ząbki czosnku
około 3 łyżek masła
1 łyżeczka z górką tymianku
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Zupa kalafiorowa
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę.
Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do papryki.
Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do kalafiora. Czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki.
W garnku zagotowuję wywar z mlekiem.
A w tym czasie na rozgrzanym maśle na patelni podsmażam przez około 5 minut paprykę z marchewką, następnie dodaję czosnek i całość jeszcze smażę około 1 minuty.
Gdy wywar z mlekiem się zagotowuje, to dodaję do niego podsmażone warzywa razem z masełkiem, dodaję kalafior, ziemniaki, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszam i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw, około 20 minut.
Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa kalafiorowa z papryką jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz