Nowe Przepisy

środa, 14 października 2020

Zupa kalafiorowa z papryką - pyszna i prosta w przygotowaniu

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę kalafiorową z papryką. Zupa kalafiorowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebowali:

1,5 l wywaru warzywnego

500 ml mleka

około 500-600 g kalafiora po obraniu

około 500 g ziemniaków

czerwona papryka

około 200 g marchwi

2 ząbki czosnku

około 3 łyżek masła

1 łyżeczka z górką tymianku

sól, pieprz


Link do filmiku z przepisem na: Zupa kalafiorowa


Przygotowanie:

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę.

Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do papryki.

Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do kalafiora. Czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki.


W garnku zagotowuję wywar z mlekiem.

A w tym czasie na rozgrzanym maśle na patelni podsmażam przez około 5 minut paprykę z marchewką, następnie dodaję czosnek i całość jeszcze smażę około 1 minuty.

Gdy wywar z mlekiem się zagotowuje, to dodaję do niego podsmażone warzywa razem z masełkiem, dodaję kalafior, ziemniaki, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszam i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw, około 20 minut.

Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.

Zupa kalafiorowa z papryką jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.