Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali:
około 1 kg dyni po obraniu (przed obraniem około 1,5 kg)
3 papryki czerwone
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cynamonu
½ kurkumy
sól, pieprz
papryka ostra (można dodać papryczkę chili)
masło i olej do smażenia
od 1 ½ do 2 ½ szklanki wywaru warzywnego – wszystko zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać – ja dodałam 1 ½ szklanki (szklanka 250 ml)
Link do filmiku z przepisem na: Zupa krem z dyni
Przygotowanie:
Dokładnie umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w ćwiartki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z papryką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę, włączam termoobieg i piekę około 20-25 minut, także żeby skórka się dobrze pomarszczyła. Miejscami skórka może się delikatnie przypalić. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to proponuję zwiększyć temperaturę pieczenia do około 200°C.
Upieczoną paprykę zawijam w papier na którym się piekła, wkładam do miski, nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i dostawiam na około 10-15 minut, żeby zaparowała i przestygła.
Następnie paprykę obieram ze skórki i odcinam przypalone części – papryka jest gotowa.
Cebulę kroję w półplasterki, czosnek drobno kroję.
Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram skórkę i kroję na mniejsze kawałki.
Przygotowanie zupy:
W garnku na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty.
Następnie dodaję dynie, wywar (półtorej szklanki), paprykę, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam i gotuję pod przykryciem około 20 minut, tak żeby dynia była miękka. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.
Gdy dynia jest już miękka, to całość rozdrabniam blenderem, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz dokładnie mieszam – zupa krem z dyni jest gotowy.
Jeżeli zupa dla nas jest za gęsta, to możemy dodać więcej wywaru i jeszcze raz zagotować. Ponownie sprawdzić smak i doprawić.
Zupa krem z dyni jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
.pycha
OdpowiedzUsuńproszę o informacje, czy tak ugotowaną zupę można zapasteryzować na zimę?
OdpowiedzUsuń