Nowe Przepisy

środa, 21 października 2020

Zupa krem z dyni z papryką pieczoną – pyszna jesienna zupa z dynią

Witam serdecznie, jako że sezon dyniowy w pełni to chciałabym zaproponować przepis na bardzo smaczną zupę krem z dyni. Zupa jest pyszna, sytna i lekko pikantna (oczywiście zależy jak doprawimy), polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali:

około 1 kg dyni po obraniu (przed obraniem około 1,5 kg)

3 papryki czerwone

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki cynamonu

½ kurkumy

sól, pieprz

papryka ostra (można dodać papryczkę chili)

masło i olej do smażenia

od 1 ½ do 2 ½ szklanki wywaru warzywnego – wszystko zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać – ja dodałam 1 ½ szklanki (szklanka 250 ml)


Link do filmiku z przepisem na: Zupa krem z dyni


Przygotowanie:

Dokładnie umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w ćwiartki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z papryką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę, włączam termoobieg i piekę około 20-25 minut, także żeby skórka się dobrze pomarszczyła. Miejscami skórka może się delikatnie przypalić. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to proponuję zwiększyć temperaturę pieczenia do około 200°C.

Upieczoną paprykę zawijam w papier na którym się piekła, wkładam do miski, nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i dostawiam na około 10-15 minut, żeby zaparowała i przestygła.

Następnie paprykę obieram ze skórki i odcinam przypalone części – papryka jest gotowa.

Cebulę kroję w półplasterki, czosnek drobno kroję.

Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram skórkę i kroję na mniejsze kawałki.


Przygotowanie zupy:

W garnku na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty.

Następnie dodaję dynie, wywar (półtorej szklanki), paprykę, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam i gotuję pod przykryciem około 20 minut, tak żeby dynia była miękka. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.

Gdy dynia jest już miękka, to całość rozdrabniam blenderem, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz dokładnie mieszam – zupa krem z dyni jest gotowy.

Jeżeli zupa dla nas jest za gęsta, to możemy dodać więcej wywaru i jeszcze raz zagotować. Ponownie sprawdzić smak i doprawić.

Zupa krem z dyni jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.