Do przygotowania dżemu z dyni będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 1,5 L dżemu
dynia – około 2 kg przed obranie (moja ważyła 2,2 kg)
2 pomarańcze – skórka i sok (najlepiej wybrać z uprawy BIO – ponieważ będzie dodawana skórka)
1 cytryna – skórka i sok (najlepiej wybrać z uprawy BIO – ponieważ będzie dodawana skórka)
około szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
Link do filmiku z przepisem na: Dżem z dyni
Przygotowanie:
Dynie kroję na mniejsze kawałki, oczyszczam z pestek, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, pokrojoną przekładam do garnka.
Dokładnie umyte cytrusy obieram ze skórki (można zetrzeć na tarce) i dodaję do dyni. Cytrusy obieram cieniutko, bez tej białej skórki pod spodem.
Wyciskam sok z pomarańczy i z cytryny, i dodaję do dyni. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję około 15 minut, tak żeby dynia zaczęła się rozpadać. Dynię od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypaliła.
Gdy dynia jest już miękka to rozdrabniam ją blenderem i dodaję cukier, garnek ponownie stawiam na gazie i smażę dżem przez około 15-20 minut. Cukier możemy dodawać stopniowo i sprawdzać smak, jeżeli smak jest dla nas odpowiedni, to cukru można dodać mniej albo więcej.
Dżem podczas smażenia trzeba często mieszam, ponieważ jest dość gęsty i pryska oraz może się przypalić.
Gotowy, gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, wycieram dokładnie brzeg słoika i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (ręczniku), nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować. W wodzie około 15 minut, a na sucho w piekarniku około 25 minut.
Tak przygotowane słoiki z dżemem najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.
Dżem z dyni jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super przepis, a czy w tym dżemie jest wyczuwalny smak dyni?
OdpowiedzUsuńNie za bardzo, smakuje jakby to był dżem pomarańczowy. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń