Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o średnicy 26 cm
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
150 g letniego mleka – podaję w gramach bo łatwiej jest odważyć 150 gramów niż odmierzyć 150 ml
80 g cukru (około 5-6 łyżek) – można dodać więcej jeżeli lubimy słodsze
150 g masła roztopionego i przestudzonego (przed roztopieniem proponuję wziąć więcej masła około 160-165, bo podczas topienia zawsze troszkę odparuje i pozostanie na ściankach rondelka)
2 jajka (rozmiar L)
30 g drożdży świeżych
szczypta soli
4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka
na kruszonkę:
około 3 łyżek mąki pszennej
około 1 ½ łyżki cukru
około 1 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej
i około 1 ½ łyżeczki cynamonu
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto drożdżowe z jabłkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję letnie mleko, około łyżeczki cukru i około trzech łyżek mąki, i mieszam.
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Ciasto możemy przygotować mikserem z końcówka do wyrabiania ciasta, robotem lub łyżką.
Do rozczynu dodaję wszystkie składniki oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję roztopione masło i miksuję około 5 minut, tak żeby składniki dobrze się połączyły i ciasto stało się gładkie.
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam folią spożywczą i dostawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po około 40 minutach:
Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
Na blat wykładam składniki kruszonki i pocierając je dłońmi łączę tak żeby powstały grudki.
Pieczenie:
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika, wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z jabłkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń