Nowe Przepisy

wtorek, 8 września 2020

Ciasto drożdżowe z jabłkami – puszyste delikatne i bardzo smaczne – bez wyrabiania

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. 

Do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami będziemy potrzebowali: 

użyłam foremki o średnicy 26 cm

400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml

150 g letniego mleka – podaję w gramach bo łatwiej jest odważyć 150 gramów niż odmierzyć 150 ml

80 g cukru (około 5-6 łyżek) – można dodać więcej jeżeli lubimy słodsze 

150 g masła roztopionego i przestudzonego (przed roztopieniem proponuję wziąć więcej masła około 160-165, bo podczas topienia zawsze troszkę odparuje i pozostanie na ściankach rondelka)

2 jajka (rozmiar L)

30 g drożdży świeżych 

szczypta soli 

4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka  

na kruszonkę:

około 3 łyżek mąki pszennej 

około 1 ½ łyżki cukru

około 1 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej 

i około 1 ½ łyżeczki cynamonu 


Link do filmiku z przepisem na: Ciasto drożdżowe z jabłkami 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaję letnie mleko, około łyżeczki cukru i około trzech łyżek mąki, i mieszam. 

Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:

Ciasto możemy przygotować mikserem z końcówka do wyrabiania ciasta, robotem lub łyżką.

Do rozczynu dodaję wszystkie składniki oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. 

Następnie dodaję roztopione masło i miksuję około 5 minut, tak żeby składniki dobrze się połączyły i ciasto stało się gładkie. 

Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam folią spożywczą i dostawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.

Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.

Po około 40 minutach:

Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie kruszonki:

Na blat wykładam składniki kruszonki i pocierając je dłońmi łączę tak żeby powstały grudki.

Pieczenie:

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką.

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika, wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe z jabłkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. 

Pozdrawiam Babcia Ewa 


2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.