Nowe Przepisy

wtorek, 15 września 2020

Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę - sałatka do słoików

Witam serdecznie, tym razem propozycja na sałatkę na zimę z buraczkami, marchewką i jabłkami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania, do ziemniaczków z mięsem i nie tylko. Sałatka jest łagodna w smaku, lekko winna i według mnie jak i domowników bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki z buraczkami będziemy potrzebowali:

z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików 720 ml

2 kg buraków

1 kg marchwi

1 kg jabłek kwaśnych lub winnych (użyłam Antonówek)

około 300 g cebuli

na zalewę:

500 ml wody

szklanka octu jabłkowego 6% (250 ml)

100 g cukru (około 6 łyżek)

2 łyżki soli

około 10 ziarenek ziela angielskiego

około 15 ziarenek pieprzu

3 listki laurowe

oraz około 1 L wrzątku do przelania cebuli

miska o pojemności około 7 litrów


Link do filmiku z przepisem na: Buraczki na zimę


Przygotowanie:

Umyte buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i garnek stawiam na gazie. Buraki gotuję pod przykryciem około 35 minut, tak żeby można było wbić widelec w buraka. Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie gdy gotuję buraki, przygotuję zalewę:

Do garnka przekładam wszystkie składniki na zalewę, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 3 minut, następnie zalewę odstawiam do przestudzenia. Na początku zalewę mieszam, żeby rozpuścił się cukier i sól.

Cebulę kroję w cienkie półplasterki, przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem i odstawiam do osączenia.


Przygotowanie sałatki:

Zimne buraki obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski.

Obrane i umyte marchewki również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do buraczków.

Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Dodaję cebulę, letnią zalewę i całość dokładnie mieszam.

Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny, tak żeby warzywa puściły sok.

Po około 2 godzinach:

Sałatkę przed nałożeniem do słoików dokładnie mieszam i nakładam do wcześniej wyparzonych słoików. Sałatkę w słoikach delikatnie ugniatam i pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Pozostałą zalewę z sokiem rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Pasteryzacja:

Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.

Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.

Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20-25 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.