Nowe Przepisy

czwartek, 27 sierpnia 2020

Zupa krem z cukinii


Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę krem z cukinii. Sezon na cukinię w pełni, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Polecam wypróbować przepis i życzę smacznego.

Do przygotowania zupy z cukinii będziemy potrzebowali:

1 litr wywaru (bulionu) warzywnego lub warzywno-mięsnego

około 900 gramów cukinii

około 80 gramów cebuli

3 duże ząbki czosnku

około 2 łyżek śmietanki 30% lub 36%

do smaku: sól, pieprz

można również dodać gałkę muszkatołową

do smażenia:

około łyżki oleju i około łyżki masła

zupę możemy podać z:

groszkiem ptysiowym

grzankami

dodatkowo posypać twardym serem żółtym na przykład: grana padano, parmezan


Link do filmiku z przepisem na: Zupa z cukinii


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję składniki na zupę:

Z dokładnie umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki.

Cebulę kroję w drobna kostkę, czosnek drobno kroje i dodaję do cebuli.

Teraz w garnku w którym będę gotowała zupę (można użyć patelni), rozgrzewam olej z masłem, dodaję cebulę z czosnkiem i smażę na małym ogniu około 3 minut.

Następnie do cebuli z czosnkiem dodaję wywar, cukinię i gotuję od momentu zagotowania, około 25 minut do miękkości cukinii.


Następnie cukinie rozdrabniam blenderem, doprawiam przyprawami, dodaję około 2 łyżek śmietanki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Zupę podaję na gorąco, można do niej dodać grzanki, groszek ptysiowy i dodatkowo posypać żółtym serem.

Zupa krem z cukinii jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. bardzo lubię tę zupę, czas ją zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę smacznego. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  2. Robiłem już w zeszłym roku i była przepyszna, wracam do tego przepisu ☺

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.