Witam serdecznie, na wst臋pie zaznacz臋 偶e te grzyby nie s膮 truj膮ce 馃槉, s膮 jadalne i bardzo smaczne, i rosn膮 w lasach (informacja dla os贸b kt贸re pierwszy raz je widz膮). P艂achetki maj膮 r贸偶ne nazwy w zale偶no艣ci od regionu, nazywane s膮 ko艂pakami, p艂achetkami, turkami, niemki, pieczarka le艣na itp.. Grzyby s膮 bardzo smaczne, szczeg贸lnie marynowane, najlepiej jest je zbiera膰 m艂ode.
Oczywi艣cie je偶eli nie znamy grzyb贸w, to najlepiej takich nie zbiera膰 i niepotrzebnie si臋 nara偶a膰 na zatrucie, wi臋c zbierajmy tylko grzyby kt贸re znamy i jeste艣my ich pewni. A je偶eli chcemy spr贸bowa膰 takich grzybk贸w, to najlepiej i艣膰 do lasu z grzybiarzem kt贸re je dobrze zna.
Wi臋cej informacji o p艂achetkach: https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82achetka_zwyczajna
Do przygotowania p艂achetek b臋dziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie oko艂o 5 s艂oik贸w 500 ml
oko艂o 1 kg p艂achetek zwyczajnych (ko艂pakowatych)
do obgotowania grzyb贸w:
oko艂o 2 ½ litra wody
2 艂y偶ki soli
na zalew臋:
szklanka octu 10% (250 ml)
4 szklanki wody (1 L)
3-4 listki laurowe
1 艂y偶eczka pieprzu w ziarenkach
oko艂o 10 ziarenek ziela angielskiego
4 艂y偶eczki gorczycy
2 艂y偶ki cukru
1 艂y偶eczka soli
dodatkowo oko艂o 3 niedu偶ych cebul
i oko艂o 1 L wrz膮tku do przelania cebuli
Link do filmiku z przepisem na: P艂achetki marynowane
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj臋 p艂achetki:
Grzyby dok艂adnie oczyszczam za pomoc膮 p臋dzelka, skracam trzonek grzyba. Oczyszczone grzyby p艂ucz臋 pod bie偶膮c膮 zimn膮 wod膮 i os膮czam na durszlaku. Do marynowania najlepiej nadaj膮 si臋 m艂ode owocniki p艂achetek, wtedy po zamarynowaniu s膮 chrupkie.
Do wody w kt贸rej obgotuj臋 p艂achetki dodaj臋 s贸l i zagotowuj臋. Do gotuj膮cej si臋 wody wrzucam p艂achetki i od momentu ponownego zagotowania gotuj臋 oko艂o 4 minut. Nast臋pnie odcedzam na durszlaku.
Przygotowanie zalewy i cebuli:
Cebul臋 kroj臋 w cienkie p贸艂plasterki, przek艂adam na durszlak, przelewam wrz膮tkiem i odstawiam do os膮czenia.
Do garnka wlewam wod臋, ocet i przek艂adam pozosta艂e sk艂adniki zalewy, zagotowuj臋 i gotuj臋 oko艂o 10 minut.
Nast臋pnie zalew臋 przecedzam przez sitko i przyprawy wyrzucam a czyst膮 zalew膮 zalej臋 grzybki. Robi臋 to dlatego, poniewa偶 je偶eli w blaszki p艂achetek powchodz膮 przyprawy to p贸藕niej utrudniaj膮 jedzenie.
Uk艂adanie w s艂oikach:
Do wcze艣niej wyparzonych s艂oik贸w, wk艂adam po garstce cebuli (cebula jest niekonieczna, je偶eli nie lubimy to j膮 pomijamy), i uk艂adam lu藕no p艂achetki pozostawiaj膮c oko艂o 3-4 centymetr贸w wolnego miejsca od wieczka.
Zalewam zalew膮 tak 偶eby grzyby by艂y przykryte, brzeg s艂oika dok艂adnie wycierami mocno zakr臋cam wieczko.
Je偶eli grzyby zalewamy bardzo gor膮c膮 zalew膮 to s艂oiki po zakr臋ceniu, mo偶emy ustawi膰 do g贸ry dnem i nie pasteryzowa膰. Ale je偶eli nie jeste艣my pewni czy s艂oiki z艂apa艂y to nale偶y je pasteryzowa膰.
Pasteryzacja:
Pasteryzacj臋 mo偶emy przeprowadzi膰 na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.
S艂oiki wstawiam do garnka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮, oddzielam je mi臋dzy sob膮 drug膮 艣ciereczka i zalewam wod膮 do wysoko艣ci oko艂o 3/4 wysoko艣ci s艂oika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda si臋 zagotuje, zmniejszam p艂omie艅 i pasteryzuj臋 oko艂o 15-20 minut, w zale偶no艣ci od wielko艣ci s艂oika. Nast臋pnie wyjmuj臋 s艂oiki, ustawiam do g贸ry dnem na 艣ciereczce, nakrywam drug膮 艣ciereczk膮 i pozostawiam do wystudzenia.
Tak przygotowane s艂oiki przechowuj臋 w ch艂odnym i ciemnym miejscu, na przyk艂ad w piwnicy. 呕ycz臋 udanych zbior贸w i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prze艣lij komentarz